Cel mai ghinionist politician mehedinţean

BF2-2201
BF2-2201

Ion Sârbulescu a fost, fără îndoială, cel mai ghinionist politician mehedinţean. Intrat în politică chiar în anul 1990, ca membru important al PNL Mehedinţi, Ion Sârbulescu a fost un lider politic de anvergură al judeţului, încă din primii ani de după Revoluţia din Decembrie 1989.

Primul eşec politic major al lui Ion Sârbulescu din lunga sa carieră politică avea să se întâmple în anul 1996, când existau toate condiţiile şi putea să devină preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Nu a fost posibil pentru că aliaţii săi din CDR Mehedinţi, ţărăniştii, au votat cu pedeseristul Constantin Sârbulescu, atunci când acesta a fost ales pentru prima dată preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Poate părea ciudat sau inexplicabil în zilele noastre, dar asta a fost realitatea politică de atunci: consilierii judeţeni ai PNŢ-CD Mehedinţi au votat ca adversarul lor politic, Constantin Sârbulescu, membru al PDSR Mehedinţi, să fie ales în funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, în defavoarea aliatului lor din CDR Mehedinţi, liberalul Ion Sârbulescu, propus de PNL Mehedinţi.

Aşa a pierdut Ion Sârbulescu oportunitatea de a deveni preşedintele CJ Mehedinţi, datorită „trădării” ţărăniştilor mehedinţeni. S-a scris şi vorbit mult atunci despre „trădarea ţărănistă” din CJ Mehedinţi.

Totuşi în viaţa politică a lui Ion Sârbulescu avea să fie şi o mare victorie politică, singura de altfel. În anul 2000 a fost ales senator pe lista PNL Mehedinţi, fiind votat cu mult peste media PNL Mehedinţi în judeţ. Atunci a avut şi puţin noroc, pentru că Ion Sârbulescu s-a clasat pe locul 3, obţinând peste 11.000 de voturi. Pe locul 2 s-a clasat candidatul PRM Mehedinţi, Marian Jiplea, cu peste 20.000 de voturi. Cu toate acestea, Ion Sârbulescu a obţinut însă mandatul de senator la redistribuire.

Atunci s-a întâmplat ceva similar cu alegerile parlamentare din anul 2016, când Ionuţ Sibinescu, candidatul ALDE Mehedinţi, deşi clasat pe locul 3 în judeţ, a obţinut mandatul de senator la redistribuire.

Tot în anul 2000 Ion Sârbulescu a pierdut pentru prima dată batălia pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin în faţa primarului Constantin Dinu. Tot cu aceasta avea să se confrunte şi la următoarele alegeri, cele din anul 2004, scrutin la care Ion Sârbulescu venea puternic din urmă şi beneficia de un suport electoral mare. În turul al doilea a beneficiat şi de susţinerea tuturor partidelor de dreapta. Cu toate acestea, a pierdut şi această bătălie electorală, Constantin Dinu rămânând în continuare primar.

Din acel moment a început să intervină declinul său politic. În anul 2007 a demisionat din PNL Mehedinţi, după ce a fost schimbat din funcţia de director al RAAN, fiind înlocuit cu liberalul Constantin Săceanu. A ales PLD Mehedinţi, partid proaspăt înfiinţat în judeţ. Nu a rămas mult timp nici în acest partid, pentru că alegerile locale din anul 2008 s-a creat o altă conjunctură politică. Viceprimarul de la acea dată, Constantin Gherghe, a demisionat din PSD Mehedinţi, înscriindu-se în PDL Mehedinţi.

Rămas fără candidat pentru funcţia de primar, PSD Mehedinţi, în frunte cu Eugen Nicolicea, i-a propus lui Ion Sârbulescu să candideze din partea social-democraţilor. Era a treia candidatură consecutivă pentru Ion Sârbulescu. Cu un Gherghe pe val şi cu o imagine foarte bună, Ion Sârbulescu a pierdut în turul al doilea la o diferenţă confortabilă.

Cu siguranţă Ion Sârbulescu merita un altfel de destin politic. Anumite erori politice pe care le-a făcut în cariera sa, dar şi unele conjuncturi politice nefavorabile i-au anulat un parcurs politic de exceptie. Cu toate acestea, Ion Sârbulescu rămâne figura cea mai charismatică a politicii mehedinţene postdecembriste.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *