Cel mai ghinionist actor mehedinţean

images9Judeţul Mehedinţi a dat foarte mulţi actori, care au devenit nume mari şi care au jucat atât în teatru, cât şi în filme.

Un actor foarte mare al judeţului Mehedinţi poate fi considerat cel mai ghinionist actor, deoarece a jucat în două filme, dar care, din păcate, nu s-au păstrat.

Ion Sârbul s-a născut la data de 28 martie 1887 în localitatea Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, şi a încetat din viaţă la data de 25 august 1947. A fost actor şi scenarist.  A absolvit Şcoala Normală. A urmat apoi Academia de Arte Dramatice. A fost artist cu vocaţie. La Teatrul Naţional din Bucureşti a avut colegi pe Brezeanu, Demetriad, Ion Manu, Agripina Macri (Eftimiu) şi Dida Solomon. A interpretat magistral roluri de referinţă în operele clasicilor români şi universali.

Primul film în care mehedinţeanul Ion Sârbul a jucat a fost „Căsătoria” (1929), în Regia lui Jean Mihail. Filmul „Căsătoria” a fost o farsă cinematografică inspirată din piesa cu acelaşi nume de N.V. Gogol. Filmul a fost neterminat şi nedifuzat. În filmul „State de Bucureşti” (1934), Ion Sârbul a jucat rolul principal, interpretând personajul State. În filmul „State de Bucureşti”, regizat de Ion Sahighian, Ion Sârbul a jucat alături de nume mari ale cinematografiei româneşti de la acea dată, printre care: Marietta Sadova, G. Baldovin, I. Anastasiad, N. Vulpescu, Joujou Pavelescu. Acest film a fost un scurtmetraj în două acte, care prezenta aventurile dintr-un cabaret a unui provincial venit la Bucureşti. Filmul a fost turnat în 1931, ca film mut, iar în 1934 a fost sonorizat la Gaumont Paris. Premiera filmului a avut loc la data de 5 iulie 1934 la cinema Trianon. Filmul s-a pierdut.

Valentin Cernea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *