ALDE Mehedinți a fost surpriza alegerilor locale în județ la alegerile din anul 2016, atât la scrutinul local, cât și la cel parlamentare. La locale, ALDE Mehedinți a obținut un scor foarte bun, fiind în afara PSD și PNL, singurul partid mic care a obținut 3 primari comunali, respectiv Sălceanu Gheorghe, la Butoiești, Enache Cătălin, la Dumbrava, și Spuză Viorel, la Vlădaia.
Dintre aceștia doar Spuză Viorel era primar în funcție și candida ca fost membru al PC. Pe lângă acești primari, ALDE Mehedinți a mai obținut scoruri foarte bune, cum ar fi în orașul Vânju-Mare, unde candidatul lor, Alexandru Mijaiche s-a clasat pe locul al doilea. Cu siguranță, dacă scrutinul ar fi fost din două tururi, ALDE Mehedinți avea șanse mari să mai obțină primari.
Tot ALDE Mehedinți a fost atunci și singurul partid mic care a reușit să obțină procentul necesar pentru a accede în Consiliul Județean Mehedinți, cu 2 consilieri. Apoi a obținut și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți, prin Renata Nanciu. Evident, această funcție a fost oferită gratis de PSD Mehedinți, ca urmare a alianței, pentru că social-democrații aveau numărul de consilieri și, implicit, de voturi pentru a-și adjudeca cele două funcții de vicepreședinte, pe lângă cea de președinte pe care au obținut-o tot prin votul indirect, cel al consilierilor județeni.
Totuși o funcția de reprezentare în fruntea administrației publice județene, cum este cea obținută de Renata Nanciu, contează foarte mult pentru un partid politic în județ.
Surpriza mai mare a fost la alegerile parlamentare din toamna anului 2016, când ALDE Mehedinți a obținut, e-adevărat, la redistribuire, funcția de senator de Mehedinți, prin Ionuț Sibinescu.
Pare paradoxal, dar la acel scrutin ALDE Mehedinți, deși clasat pe locul 3 în județ, a ieșit, la număr de parlamentari, la egalitate cu PNL Mehedinți, clasat pe locul al doilea, în opinia mea chiar mai bine, deoarece ALDE Mehedinți a câștigat un senator, în timp ce PNL Mehedinți un deputat. Senatul este totuși camera superioară a Parlamentului României.
Ce s-a întâmplat de atunci cu ALDE Mehedinți? Pare să se fi prăbușit, iar formațiunea lasă impresia că este în derivă. Senatorul Ionuț Sibinescu nu a fost mai deloc prezent în județ nici ca activitate parlamentară, ca reprezentat al cetățenilor, nici ca apriții publice, în dialog cu cetățenii și printre aceștia sau în spațiul mas-mediei locale. Statutul acestuia este în acest moment neclar, întrucât din anumite informații acesta ar fi rămas alături de PSD, după ce ALDE a ieșit de la guvernare.
Nici liderul formațiunii, Viorel Palașcă, nu a părut să fie un politician prea ancorat în realitatea politică a județului, cel puțin la nivel de mesaj politic, de voce politică, pentru că altfel cu siguranță s-a ocupat de anumite probleme organizatorice din filială.
Perspectiva se arată nesigură, incertă pentru ALDE Mehedinți, iar președintele formațiunii Viorel Palașcă este într-o poziție politică ingrată.
Mai întâi este clar că după scrutinul europarlamentar din acest an, și ALDE Mehedinți a resimțit la nivel de electorat șocul ratării oportunității de a intra în Parlamentul European.
A urmat apoi ieșirea de la guvernare, care are consecințe mult mai nefaste pentru ALDE Mehedinți în perspectivă. În acest condiții este puțin probabil că cei 3 primari comunali pe care îi are în județ vor mai candida peste câteva luni tot din partea acestei formațiuni politice.
Nu în ultimul rând, o campanie electorală, cel puțin la locale, ca opozant al PSD Mehedinți, nu face altceva decât să diminueze considerabil șansele electorale pe care ALDE Mehedinți părea că le are, cel puțin acelea de a-și păstra reprezentarea în Consiliul Județean Mehedinți, dacă nu a spera la mai mult.
Mircea Popescu