Ce calcule politice si-a facut deputatul Viorel Palasca?

Viorel_PalascaDeputatul liberal de Mehedinţi, Viorel Palaşcă, a ales o soluţie care, cel puţin la prima vedere, pare una în defavoarea sa. Acesta a decis să rămână deputat, deşi putea fi ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Viorel Palaşcă a candidat la alegerile locale din luna iunie pentru funcţia de consilier judeţean, în calitatea sa de preşedinte al ALDE Mehedinţi. În urma scrutinului, Viorel Palaşcă a fost ales unul dintre cei doi consilieri judeţeni obţinuţi de ALDE Mehedinţi, însă a demisionat din funcţie în şedinţa de constituire a noului CJ Mehedinţi.

În urma unui protocol cu PSD, o funcţie de vicepreşedinte al CJ Mehedinţi i-a revenit ALDE Mehedinţi, deşi Alianţa PSD+UNPR Mehedinţi avea deja majoritatea, poziţie adjudecată în cele din urmă de Renata Nanciu. În calitate de preşedinte al formaţiunii, deputatul Viorel Palaşcă putea opta pentru aceasta funcţie publică.

De ce nu a optat pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ Mehedinţi, dar mai ales ce calcule politice şi-a făcut deputatul Viorel Palaşcă? Evident, poate candida la alegerile din decembrie pentru un nou mandat de deputat din partea ALDE Mehedinţi.

Însă este de văzut în ce măsură conducerea ALDE Mehedinţi va fi de acord cu această candidatură şi dacă alegătorii judeţului îi vor reconfirma mandatul de deputat prin vot, dar mai mult decât atât dacă ALDE intră în Parlamentul României. Funcţia de vicepreşedinte al CJ Mehedinţi ar fi fost sigură, spre deosebire de o eventuală realegere a sa ca parlamentar, unde există mai multe necunoscute şi implică un risc mai mare.

De exact 20 de ani, mai precis din anul 1996, deputatul Viorel Palaşcă deţine, fără întrerupere funcţii publice alese sau numite. A activat cel mai mult timp în cadrul PNL Mehedinţi. În anul 1996 a ocupat pentru prima dată o funcţie publică, fiind numit, la vârsta de 34 de ani, prefect al judeţului Mehedinţi în guvernul CDR. În anul 2000 este ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, poziţie în care a stat până în anul 2004. Din anul 2005 a fost numit secretar general al Ministerului Economiei şi Comerţului. La alegerile parlamentare din anul 2008 a fost ales deputat din partea PNL Mehedinţi pe Colegiul uninominal 3 Camera Deputaţilor. La alegerile din anul 2012 a fost reales deputat pe acelaşi colegiu, de data aceasta candidând din partea USL Mehedinţi.

În vara anului 2014 a părăsit PNL Mehedinţi, fiind numit coordonatorul nucleului de constituire în judeţ a PLR Mehedinţi. Ulterior a fost numit preşedinte al PLR Mehedinţi. Din această poziţie politică a fost numit preşedinte al ALDE Mehedinţi, alianţă formată din PLR Mehedinţi şi PC Mehedinţi. Probabil a contat în această numire faptul că era singurul parlamentar al noului partid înfiinţat.

Este greu de apreciat dacă deputatului Viorel Palaşcă i s-a reproşat ceva în urma rezultatului slab obţinut de ALDE Mehedinţi la alegerile locale din acest an. În mod normal, în calitatea sa de preşedinte al filialei judeţene, deputatul Viorel Palaşcă are şi o vină pentru scorul obţinut în Drobeta Turnu Severin.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *