Casa marelui sculptor Gheorghe Anghel din Severin se prăbuşeşte sub privirile neputincioase ale autorităţilor locale

Casa_AnghelÎn centrul Severinului, în imediata vecinătate a Hotelui „Traian”, se află o clădire în paragină, care aşteaptă prăbuşirea. Nu foarte multă lume ştie a cui a fost această clădire. Este casa în care s-a născut marele sculptor român, Gheorghe Anghel, autorul, printre altele, a statuii lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român din Bucureşti.

Chiar dacă s-a încercat în mai multe rânduri preluarea ei şi transformarea clădirii în „Casa memorială Gheorghe Anghel”, în cele din urmă nu s-a ajuns la nicio soluţie.

Imobilul din strada Calomfirescu nr. 155, acolo unde s-a născut Gheorghe Anghel, a beneficiat de o cu totul altă destinaţie în perioada comunistă, aici funcţionând Cantina nevoiaşilor. După 1990 clădirea a fost inclusă în lista monumentelor istorice şi a intrat în patrimoniul Ministerului Culturii. Cu toate acestea, nu s-au găsit fondurile necesare pentru renovare. Ultima încercare a avut loc în anul 1999, când prin bunăvoinţa secretarului de stat din Ministerul Culturii de atunci, Mihai Ungheanu, s-a aprobat suma de aproximativ 80 milioane lei, reprezentând investiţie cu continuare. Restul de bani urmau să vină din bugetul local, însă, deşi au existat mai multe intervenţii, autorităţile locale nu au alocat la vremea respectivă nici un leu.

Potrivit documentaţiei întocmite de specialiştii actualei Direcţii pentru Cultură Mehedinţi restaurarea ar fi presupus ca la parterul clădirii să fie amenajată „Casa memorială Gheorghe Anghel”, iar la etaj sediul instituţiei de cultură amintite.

Conform directoarei Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin, Maria Bălăceanu, casa sculptorului Gheorghe Anghel se numără printre puţinele clădiri severinene ale sfârşitului de secol XIX care mai este în picioare. “În jurul anilor 1980, regimul comunist a hotărât demolarea acestei case. Atunci, proprietarul a fost despăgubit. Numai că, fizic, ea nu a fost demolată, în ciuda faptului că în toate statisticile, până în 1990, ea apărea ca şi demolată. Am reuşit după 1992 să o reintroduc pe lista valorilor de patrimoniu, dorind restaurarea ei şi includerea ei în circuitul muzeal şi turistic. Nu s-a reuşit nimic şi acum aparţine descendenţilor care au fost odată despăgubiţi”, declara Maria Bălăceanu.

Din alte relatări reiese faptul că imobilul nu are prea mare importanţă pentru proprietar, o valoare destul de mare având-o terenul, deoarece acesta este situat în centrul oraşului.

Cine a fost Gheorghe Anghel?

Gheorghe Anghel  s-a născut la data de 22 august 1904 în municipiul Drobeta Turnu Severin. La vârsta de 19 ani, după terminarea Şcolii de băieţi nr. 3 şi a Liceului Traian, pleacă la Bucureşti, unde se înscrie la cursurile Şcolii de Arte Frumoase. După un an de zile a plecat spre Paris unde a urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase sub îndrumarea lui Antoine Injalbert, dar unde vizitează şi atelierul lui Brâncuşi. Însă adevăratele şcoli ale sculptorului au fost de fapt muzeele, monumentele şi galeriile pariziene, fiind interesat de patrimoniul cultural medieval francez, dar şi de arta sculptorilor Rodin, Bourdelle, Maillol sau Despiau. Aici face o serie de lucrări printre care portretul actorului francez de origine română Pierre Noel, portretul lui Baudelaire, dar şi alte portrete de femei. Până la venirea în România, în anul 1935, Gheorghe Anghel a participat la mai multe saloane oficiale şi a organizat mai multe expoziţii personale, cea mai importantă fiind cea din 1935, lucrările fiind executate în totalitate din teracotă şi lut ars.

ateneul-romanLa venirea în ţară, Gheorghe Anghel petrece puţin timp la Drobeta Turnu Severin, unde realizează bustul lui I. Şt. Paulian şi monumentul funerar al generalului Sorescu – „Moartea Poetului”. Restabilit în Bucureşti realizează  adevărate lucrări de artă, în general în bronz şi rar în piatră, respectiv monumentul „Monseniorului Ghica”, Bustul în piatră a lui Enescu, dar şi mai multe portrete ale pantheonului culturii  româneşti.

Dar cea mai impresionantă lucrare a lui Gheorghe Anghel rămâne statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român. Gheorghe Anghel a încetat din viaţă la data de 7 aprilie 1966, la Bucureşti.

În Drobeta Turnu Severin există două lucrări realizate de Gheorghe Anghel: bustul lui Mihai Eminescu din parcul Liceului „Traian” şi bustul lui I. Şt. Paulian amplasat în faţa liceului de artă cu acelaşi nume.

De asemenea, o stradă din municipiul Drobeta Turnu Severin poartă numele marelui sculptor.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *