Anul politic 2016 în judeţul Mehedinţi

PSD_MhAnul politic 2016 în judeţul Mehedinţi a stat sub semnul celor două tipuri de alegeri care au avut loc: alegerile locale şi cele parlamentare. A fost anul în care PSD Mehedinţi şi-a spulberat adversarii politici, reuşind să câştige într-o manieră categorică cele două alegeri şi anul în care PNL Mehedinţi a fost marele perdant.

PSD Mehedinţi – marele câştigător la locale

Alegerile locale din judeţul Mehedinţi, desfăşurate în data de 5 iunie a.c., au consemnat o realitate politică evidentă la nivelul judeţul. În judeţ, PSD Mehedinţi a obţinut cei mai mulţi primari, a câştigat toate oraşele judeţului şi are cei mai mulţi consilieri judeţeni. Alianţa PSD + UNPR Mehedinţi a câştigat alegerile din judeţ la scrutinul local din data de 5 iunie. Astfel PSD Mehedinţi a obţinut, în urma votului mehedinţenilor, cei mai mulţi consilieri judeţeni, respectiv 19 din cei 31 de consilieri pe care îi are judeţul. PNL Mehedinţi a obţinut 10 consilieri judeţeni, iar ALDE Mehedinţi 2. Ca urmare a acestui rezultat, Aladin Georgescu a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Celelalte posturi de vicepreşedinţi ai fost adjudicate de Liviu Maziu şi Renanta Nanciu, ultima din partea ALDE Mehedinţi.

PNL Mehedinţi – un dezastru electoral

PNL Mehedinţi a suferit la scrutinul local de duminică o înfrângere surprinzătoare. PNL Mehedinţi părea să fie un partid pe val, cu reale posibilităţi de impunere. Alegerile locale erau un bun prilej pentru PNL Mehedinţi de a deveni principala forţă politică a judeţului, cu atât mai mult cu cât propunerea lor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Mehedinţi era Marius Bălu, un politician care a mai deţinut această funcţie. PNL Mehedinţi a reuşit să câştige doar 8 comune ale judeţului, rezultat care este prea puţin pentru un partid de anvergura PNL Mehedinţi. Cu siguranţă liderii PNL Mehedinţi vor trebui să facă o analiză serioasă a acestor alegeri pentru a vedea unde s-a greşit şi să adopte o altă tactică în perspectivă datorită conjuncturii politice create la nivelul judeţului. Pentru că, orice ar spune liderii acestui partid, scrutinul local de duminică a fost un dezastru pentru PNL Mehedinţi. Poate că în Drobeta Turnu Severin, acolo unde scorul a fost mai strâns, există o justificare, însă în judeţ a fost un devărat dezastru pentru liberali.

Marius Screciu – noul primar al Severinului

Marius Screciu, candidatul Alianţei PSD+UNPR Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, a câştigat scrutinul local, fiind ales în funcţia de primar pentru următorii 4 ani. Competiţia a fost una foarte strânsă, însă în cele din urmă Marius Screciu a câştigat în faţa principalului său contracandidat, liberalul Daniel Cîrjan, la o diferenţă de aproximativ 1000 de voturi. Marius Screciu pornea favorit în această competiţie electorală, fiind un candidat mult mai redutabil şi cu mai multă susţinere electorală la nivelul alegătorilor din municipiu. Marius Screciu a desfăşurat o campanie electorală impecabilă, fiind prezent permanent printre cetăţenii municipiului. A beneficiat şi de susţinerea primarului Constantin Gherghe, care l-a susţinut pe toată perioada campaniei electorale. Totuşi meritul pentru această victorie îi aparţine exclusiv lui Marius Screciu, un politician care a crezut în şansa sa, în posibilităţile sale şi în puterea sa de convingere.

PMP Mehedinţi a pierdut funcţia de viceprimar la Drobeta Turnu Severin

La scrutinul local din data de 5 iunie a.c., potrivit votului exprimat la urne de cetăţenii municipiului Drobeta Turnu Severin, configuraţia politică a noului Consiliu Local a fost următoarea: Alianţa PSD+UNPR Mehedinţi 11 consilieri, PNL Mehedinţi 10 consilieri şi PMP Mehedinţi 2 consilieri. Într-o astfel de configuraţie era clar că PMP Mehedinţi cu cei doi consilieri ai săi urmau să constituie majoritatea alături de unul dintre cele două partide şi astfel să obţină o funcţie de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Ajunsă preşedintele PMP Mehedinţi şi cu Eugen Golea exclus din partid, Gabriela Dobrotă a demarat la rându-i negocierile pentru formarea majorităţii şi obţinerea funcţiei de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. A avut discuţii atât cu PSD, cât şi cu PNL Mehedinţi. Până la urmă a mers tot pe formula negociată de Eugen Golea cu PSD Mehedinţi.

Potrivit acestei înţelegeri noii viceprimari ai municipiului Drobeta Turnu Severin trebuiau să fie Gabriela Dobrotă din partea PMP Mehedinţi şi Narcis Bordea din partea Alianţei PSD+UNPR. De fapt era singura variantă, pentru că Virgil Popescu, preşedintele PNL Mehedinţi, nu putea avea încredere în cei doi consilieri ai PMP Mehedinţi, de fapt fiind unul singur, deoarece mandatul de consilier local al lui Răzvan Roşca nu era sigur în acel moment datorită divergenţelor apărute între partid şi Eugen Golea. Probabil că Virgil Popescu bănuia dinainte că Eugen Golea va depune contestaţie pentru invalidarea mandatului de consilier a lui Răzvan Roşca, fapt care de altfel s-a şi întâmplat.

În cele din urmă socoteala ei nu s-a potrivit cu ce s-a întâmplat la şedinţa de constituire a noului Consiliu Local. Când părea sigură de obţinerea funcţiei de viceprimar, Gabriela Dobrotă s-a trezit fără aceasta datorită unor politicieni locali mult mai experimentaţi decât crezuse ea iniţial. Astfel în loc să fie aleasă viceprimar al Severinului alături de Narcis Bordea, s-a format o altă majoritate care a votat ca viceprimari pe Cornel Folescu de la PSD Mehedinţi şi pe Daniel Cîrjan de la PNL Mehedinţi.

Alegerile parlamentare nu au adus mari modificări fundamentale. PSD Mehedinţi şi-a consolidate şi mai mult poziţia de principală forţă politică a judeţului, în timp ce PNL Mehedinţi s-a afundat tot mai mult în propria neputinţă. Surpriza a venit de la ALDE Mehedinţi, care a obţinut la alegerile parlamentare un rezultat peste aşteptări.

PSD Mehedinţi – o victorie istorică

PSD Mehedinţi a câştigat într-o manieră categorică şi scrutinul parlamentar din data de 11 decembrie, zbrobindu-şi toti adversarii politici. Cu un procent de 62% PSD Mehedinţi a demonstrat că este cea mai puternică forţă politică a judeţului şi singura care contează. Un astfel de rezultat era previzibil, în condiţiile în care PSD Mehedinţi a câştigat în aceeaşi manieră şi scrutinul local din vara acestui an. Ceea ce este mai important este faptul că rezultatul obţinut de PSD Mehedinţi la aceste alegeri este cel mai mare din anul 1990.

Preşedintele PSD Mehedinţi, Aladin Georgescu, a condus în ultimii doi ani un partid a cărui forţă s-a observat atât la alegerile locale, cât şi la alegerile parlamentare din acest an. Prin acest rezultate, Aladin Georgescu a demonstrat că este un politician important, cel mai important politician în acest moment al judeţului.

În urma rezultatului de la scrutinul parlamentar de duminică, PSD Mehedinţi a demonstrat că nu are adversar politic în judeţ. Aceasta este realitatea politică a judeţului Mehedinţi. Noii parlamentari ai PSD Mehedinţi rezultaţi în urma votului din data de 11 decembrie sunt: Liviu Mazilu – senator, Constantin Truşcă, Vlad Bontea, Alexandru Bălănescu – deputaţi.

PNL Mehedinţi – marele perdant

PNL Mehedinţi a suferit la acest scrutin o mare înfrângere electorală. După ce a pierdut în mod categoric scrutinul local din vara acestui an, PNL Mehedinţi a înregistrat un nou eşec şi la alegerile parlamentare. Rezultatul foarte slab obţinut de PNL Mehedinţi nu este atât în judeţ cât mai cu seamă în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde liberalii au fost votaţi de doar 5750 de alegători.

Este surprinzător acest număr de voturi în condiţiile în care PNL Mehedinţi deţine atât cei mai mulţi consilieri locali severineni, dar şi o funcţie de viceprimar. Cu toate acestea PNL Mehedinţi a reuşit să obţină un mandat de deputat, acesta revenindu-i preşedintelui organizaţiei, Virgil Popescu, în timp ce Marius Bălu, senator în funcţie, şi-a pierdut mandatul într-un mod surprinzător şi neaşteptat.

Senatorul Ionuţ Sibinescu – surpriza alegerilor parlamentare în judeţul Mehedinţi

ALDE Mehedinţi a fost cu siguranţă revelaţia scrutinului parlamentar în judeţ. Această formaţiune politică a obţinut în judeţ un scor peste media partidului pe ţară. Înscrierea în ALDE Mehedinţi a lui Ionuţ Sibinescu, dar mai ales faptul că acesta a candidat pentru Senat a contat foarte mult în rezultatul votului. Ionuţ Sibinescu a obţinut mandatul de senator de Mehedinţi la redistribuire.

Alegerea sa în funcţia de senator a fost cea mai mare surpriză a alegerilor parlamentare în judeţul Mehedinţi Ionuţ Sibinescu s-a înscris nu cu mult timp în urmă în ALDE Mehedinţi. După o perioadă de timp în care a activat ca independent, Ionuţ Sibinescu a decis să se implice în politica locală. Spune că a ales ALDE Mehedinţi, deoarece acesta este partidul în care crede că se poate afirma, că-şi poate pune în valoare potenţialul politic acumulat în toţi anii de când face politică în judeţul Mehedinţi.

Înscrierea lui Ionuţ Sibinescu în ALDE Mehedinţi a survenit într-un moment în care această formaţiune politică traversa o perioadă nu tocmai fastă. Insuccesul lamentabil de la alegerile locale din Drobeta Turnu Severin a creat o mare nemulţumire în cadrul celei mai importante organizaţii locale a partidului. Înscrierea lui Ionuţ Sibinescu în ALDE Mehedinţi a fost un real câştig pentru partid în judeţ atât din punct de vedere politic, cât şi electoral.

Cât de mult s-a întărit ALDE Mehedinţi cu Ionuţ Sibinescu s-a văzut la alegerile parlamentare, scrutin la care formaţiunea politică nu doar că şi-a consolidate poziţia de cea de-a treia forţă politică a judeţului, dar a şi obţinut un scor mai mare decât media partidului pe ţară. Ionuţ Sibinescu a venit cu anvergura unui politician cu experienţă, dar şi cu zestrea celor 3000 de voturi obţinute ca ca şi candidat independent pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi la alegerile locale din vara acestui an.

Chiar dacă nu toate aceste voturi s-au contabilizat şi la alegerile parlamentare, susţinerea electorală de care a beneficiat la alegerile locale a contat enorm în votul acordat lui Ionuţ Sibinescu în calitatea sa de candidat ALDE Mehedinţi. Pentru că procente obţinut de ALDE Mehedinţi la alegerile perlamentare, cu mult peste media partidului la nivel naţional, a clasat organizaţia judeţeană pe locul 5 pe ţară.

De asemenea, Ionuţ Sibinescu a fost şi o piesă importantă în angrenajul organizaţiei judeţene, fapt care s-a văzut în urma votului exprimat la scrutinul parlamentar din data de 11 decembrie.

USR Mehedinţi nu a rupt gura târgului

Cu toate că este un partid nou şi era creditat cu un procent foarte mare la nivel naţional, USR Mehedinţi nu a rupt gura târgului în judeţ. Formaţiunea condusă de Vasile Deac a scos un scor foarte slab în judeţ, sub procentul obţinut de PMP Mehedinţi. În municipiul Drobeta Turnu Severin, USR Mehedinţi a obţinut un scor ceva mai bun, însă în judeţ a fost dezastru total pentru acest nou partid.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *