Alina Teiş, deputat PSD de Mehedinţi: „România, în topul celor mai mari producători agricoli”

Alina_Teis_deputatDeputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a prezentat o declaraţie politică în care a vorbit despre sectorul agricol din România şi a perspectivelor pe termen scurt în contextul european.

România, în topul celor mai mari producători agricoli”

Ştim foarte bine că sectorul agricol reprezintă o linie de prioritate pentru PSD prin programele de ajutorare şi prin respectarea angajamentelor pe care ni le-am asumat cu privire la fermieri. În programul de guvernare există un întreg capitol dedicat agriculturii, pentru că ne dorim să oferim şanse egale agricultorilor români faţă de cei europeni, penru că suntem conştienţi de potenţialul acestui domeniu de a produce hrană sănătoasă pentru români.

În contextul provocărilor care stau în faţa statelor membre ale UE, care trebuie să îşi concentreze eforturile pe promovarea unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate şi reforme care să favorizeze creşterea economică, România stabileşte obiective ale construcţiei bugetare pentru anul 2018 şi orizontul 2019-2021:

1. Stimularea, continuarea, consolidarea şi menţinerea unei creşteri economice inteligente, sustenabile şi incluzive, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic, proactiv şi a unei societăţi echilibrate, pentru a mări încrederea investitorilor în economia românească.

2. Măsuri adoptate de Guvern privind stimularea consumului prin adoptarea unor măsuri salariale, sociale pentru asigurarea protecţiei sociale şi securităţii sociale pentru persoane vârstnice, pensionari şi categoriile cele mai vulnerabile.

3. Dezvoltarea şi diversificarea instrumentelor de management ale datoriei publice.

4. Îmbunătăţirea, aplicarea şi consolidarea guvernanţei bugetare, creşterea transparenţei bugetare şi eficientizarea cheltuielilor publice.

România este prezentă  în clasamentul celor mai mari 20 de producători mondiali cu şase tipuri de culturi agricole, indică ultima analiză realizată de către Institutul Naţional de Statistică pe această temă. Cea mai bună performanţă a fost raportată, de departe, la floarea-soarelui unde România este, conform datelor aferente culturii agricole din 2016, pe poziţia a cincea. Cu o producţie totală de puţin peste 2 milioane de tone şi un randament de 1.955 kg la hectar, fermierii români care au mizat pe această cultură au realizat 4,29% din producţia mondială. În 2015, atunci când s-a realizat anterioara analiză, cu date aferente anului agriciol 2013, România era tot pe poziţia a cincea, dar cu o pondere şi mai mare în totalul producţiei mondiale  de 4,81%.

Riscurile care pot afecta economia reală şi implicit obiectivul de creştere economică sunt în principal de natură externă. Economia românească, parte a economiei europene, depinde de contextul economic internaţional şi în special, de creşterea economică din principalele ţări partenere din punct de vedere comercial. Un prim risc pe termen mediu îl reprezintă ieşirea Marii Britanii din UE, deşi estimările recente ale Comisiei Europene şi ale Comisiei Naţionale de Prognoză arată că impactul acestui proces este moderat, apreciat până la maxim 0,2% din PIB pe ansamblul UE şi mai redus în cazul României.

Este firesc, până la urmă, ca opoziţia să critice Guvernul. Tocmai de aceea, este datoria noastră, a social – democraţilor, să subliniem încă o dată, dincolo de prognoze sau date statistice, ceea ce contează cu adevărat: creşterea nivelului de trai al românilor. Acum, Guvernul a venit cu măsuri reparatorii, de dreptate socială, ajutându-i pe cei aflaţi în dificultate. Toate aceste date statistice şi cifre oficiale demonstrează, fără echivoc, faptul că, Guvernarea PSD–ALDE îşi onorează angajamentele, cu care s-a prezentat în faţa românilor.

Vă mulţumesc!
Deputat PSD Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

Bucureşti, 11 aprilie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *