Alianța dreptei mehedințene, greu de realizat la alegerile locale

Mircea_Popescu_77Alegerile locale din acest an, programate a fi în data de 27 septembrie, dacă situația epidemie de Covid-19 permite desfășurarea acestui scrutin, constituie o miză importantă pentru toate partidele politice mehedințene, deoarece fiecare formațiune angrenată în competiție dorește să obțină cât mai multe și, implicit, aleși locali.

Evident, fiecare partid politic local își face propria strategie electorală și propriile calcule pentru a-și atinge obiectivul electoral propus. Din acest calcule nu sunt excluse și alianțele electorale cu atât mai mult cu cât la principalele funcții publice alese, respectiv de președinte al Consiliului Județean Mehedinți și primari, scrutinul este uninominal.

Astfel președintele Consiliului Județean Mehedinți este ales uninominal, precum primarii, iar la primari există un singur tur de scrutin. Într-o astfel de situație, avantajate sunt partidele mari, care fie își asumă să meargă singure în alegeri, fie încearcă să formeze alianțe cu partide mai mici, întrucât la un asemenea scrutin fiecare vot contează.

Principalul partid de dreapta din județ care ar fi real avantajat de o astfel de alianță electorală este, fără îndoială, PNL Mehedinți. În cazul acestui partid miza este una uriașă, pentru că, pe de-o parte, liberalii mehedințeni nu au deținut niciodată funcția de președinte al CJ Mehedinți și nici de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, iar, pe de altă parte, sunt la guvernare și relativ bine în preferințele electoratului.

Însă, chiar și în aceste condiții, cel puțin așa cum arată realitatea politică și electorală din județ în acest moment, PNL Mehedinți nu are șanse reale, întrucât PSD Mehedinți este un partid mult mai bine organizat și mult mai puternic în teritoriu, datorită primarilor pe care îi are.

PNL Mehedinți nu ar putea face alianță în județ decât cu celelalte partide de dreapta, adică PMP Mehedinți și USR-PLUS.
Alianța dreptei politice mehedințene pentru alegerea alegerile locale din acest an este, în opinia mea, greu de realizat.

Pentru că o astfel de alianță electorală presupune pe lângă o listă comună de candidați pentru Consiliul Județean și Consiliul Local al municipiului Drobeta și un singur candidat. Ori atât candidatul pentru funcția de președinte al CJ Mehedinți, cât și candidatul pentru funcția de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin ar trebui să provină de la PNL Mehedinți. Pentru Primăria Drobeta Turnu Severin a fost deja nominalizat viceprimarul Daniel Cîrjan, iar pentru CJ Mehedinți candidat va fi prefectul județului, Cristinel Pavel.

Este greu de crezut că cel puțin PMP Mehedinți va accepta să susțină candidații PNL Mehedinți doar pentru câteva locuri eligibile în cele două structuri administrative: județeană și municipală severineană, pe care oricum cred că le va obține și cu proprii candidați și propriile liste. În cazul USR-PLUS Mehedinți nu se poate miza decât pe votul politic, pentru că această alianță este inexistentă și ca lideri, și ca structuri teritoriale.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *