Acceptă ministrul Virgil Popescu o alianță electorală la locale cu PMP Mehedinți? Calcule, scenarii, previziuni electorale

Virgil_Popescu_PNL_MhÎn perspectiva alegerilor locale din luna iunie a acestui an este interesant de urmărit strategiile electorale ale partidelor politice din județ pentru a-și atinge obiective electorale. În situația în care nu se modifică legea electorală, cu alte cuvinte dacă primarii sunt aleși dintr-un singur tur de scrutin, iar președinții Consiliilor Județene prin vot uninominal, devine mai mult decât necesar crearea de alianțe electorale.

Dacă la PSD Mehedinți situația pare mai clară, altul este contextul la PNL Mehedinți.

Președintele PNL Mehedinți, deputatul Virgil Popescu, în același timp și ministru al Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, poate încerca să creeze o alianță politică și electoral a dreptei la locale. Însă aceasta, în opinia mea, numai dacă îi aduce și un avantaj electoral.

Evident principalul partid al dreptei în județ cu care poate forma această alinață este PMP Mehedinți. Nu pentru că nu ar putea face și cu USR-PLUS Mehedinți, însă, spre deosebire de această formațiune, partidul condus de Răzvan Roșca, PMP Mehedinți, are reprezentare în Consiliul Local, este mai vizibil și, mai mult, are structuri locale teritoriale.

O alianță PNL-PMP Mehedinți la localele din vara acestui an implică o serie de consecințe pe care nu știu dacă ministrul Virgil Popescu le acceptă.

Mai întâi este limpede că dacă se merge pe alianță, aceasta presupune listă comună de consilieri locali și județeni. În afara acestei listei, este exclusă o susținere din partea PMP Mehedinți. Asta înseamnă că PNL Mehedinți trebuie să aloce locuri eligibile PMP Mehedinți pe aceste liste. Probabil că PMP Mehedinți ar intra în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin și cu listă proprie, însă în Consiliul Județean este puțin probabil, dată fiind forța sa redusă la nivelul județului, fapt demonstrat de altfel la alegerile de anul trecut.

Pe de altă parte, o astfel de alianță, o alăturare a PNL Mehedinți cu PMP Mehedinți, presupune crearea unui avantaj electoral evident pentru acest partid din urmă. Cu alte cuvinte, indiferent de rezultatul alegerilor locale, PMP Mehedinți va crește din punct de vedere politic și electoral ca urmare a acestei alianțe. PNL este, după victoriile electorale de anul trecut, pe cai mari, iar acest aspect se răsfrânge și în județe. În aceste condiții, nu știu dacă președintele Virgil Popescu accept să creeze un avantaj politic și electoral PMP Mehedinți, formând o alianță, doar de dragul ei și cu un câștig minim sau nesigur.

Mai important decât atât este faptul că și în cazul în care s-ar forma o alianță a dreptei, șansele să se impună sunt relative. Avem ca argument alegerile europarlamentare și prezidențiale de anul trecut, ambele scrutinuri câștigate de PSD Mehedinți.

Dacă se menține actualul sistem de vot la locale, iar PSD Mehedinți își păstrează primarii pe care îi are, social-democrații mehedințeni sunt favoriți să câștige alegerile în județ.

În ceea ce privește Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, avem alegerilor prezidențiale din luna noiembrie și decembrie a anului trecut, mai degrabă turul 2, ambele tururi câștigate de asemenea de PSD Mehedinți. Acolo a fost exclusiv vot politic. La alegerile locale contează în primul rând candidatul. Altfel spus primarul Marius Screciu vine, în afara votului politic, și cu realizările sale ca edil în funcție, cu anvergura sa personală, asta dacă nu mai punem la socoteală faptul că poate să facă, la rându-i, alianță electoral cu Pro România Drobeta Turnu Severin sau poate și cu alte formațiuni mai mici.

Prin urmare și în ipoteza în care s-ar face o alianță PNL-PMP Mehedinți, eventual și USR-PLUS, nu este sigură câștigarea funcției de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin de către partidele de dreapta, în acest caz PNL Mehedinți, pentru toate partidele vor trebui să susțină candiatura lui Daniel Cîrjan.

Aceeași situație există și în alte orașe sau comune ale județului, unde primarii care au făcut ceva pentru comunitatea locală vor fi realeși fără probleme.

Evident, o alianță PNL-PMP Mehedinți poate câștiga punctual anumite comune în județ și poate forma majorități pentru obținerea unor funcții de viceprimari.

Mircea Popescu        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *