Deputatul Eugen Nicolicea este, fără îndoială, cel mai longeviv parlamentar mehedinţean. De 24 de ani, mai precis din anul 1992, Eugen Nicolicea ocupă neîntrerupt funcţia de deputat în Parlamentul României, obţinând 5 mandate de deputat în juteţul Mehedinţi, iar acesta ultimul într-un Colegiu din judeţul Buzău. Totodată, Nicolicea este, după câte se pare, şi cel mai experimentat politician mehedinţean, reuşind să activeze în politica centrală, cea mai importantă funcţie guvernamentală deţinută fiind aceea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, portofoliu pe care nu-l mai deţine din luna noiembrie a anului trecut, după ce Guvernul Ponta a demisionat. De-a lungul timpului, mulţi politicieni locali s-au afirmat în forţă atât în politica locală, cât şi în cea centrală, însă rând pe rând fie s-au retras definitiv, fie au ramas membri de partid fără funcţii prea importante. Chiar şi unii politicieni mai tineri au abandonat scena politică locală. Un exemplu grăitor este Adrian Duicu, fostul lider al PSD Mehedinţi. Eugen Nicolicea a rămas, în schimb, ultuimul „mohican” al politicii mehedinţene, încă activ şi cu mare influenţă în politica locală. În legislatura 2000-2004, Eugen Nicolicea, în calitatea sa preşedinte al PSD Mehedinţi la acea dată, controla în totalitate judeţul. Între timp, chiar dacă a parăsit paridul pe care l-a condus şi în care s-a afirmat, Eugen Nicolicea a avut abilitatea politică pentru a rămâne în continuare activ în politica centrală.
S-ar putea implica în alegerile locale şi parlamentare din judeţ
Anul acesta sunt două tipuri de alegeri: locale şi parlamentare. Este de văzut în ce măsură se va implica deputatul Eugen Nicolicea în aceste alegeri, mai ales că, spre deosebire de acum patru ani, contextul politic este unul favorabil. Lider naţional al UNPR, Eugen Nicolicea poate avea o implicare semnificativă în alegerile locale din vara acestui an, dar mai cu seamă în cele parlamentare. N-ar fi exclus ca acesta să candideze pentru cel de-al şaptelea mandat consecutiv de deputat în judeţul Mehedinţi fie pe lista UNPR, fie pe lista unei alianţe electorale din care partidul său să facă parte. Cel mai probabil ar putea fi o alianţă cu PSD, mai ales că cele două partide au fost partenere pe toată perioada cât Victor Ponta a fost prim-ministru. Eugen Nicolicea cunoaşte foarte bine PSD Mehedinţi, însă mai important este faptul că, la alegerile parlamentare din acest an, lipseşte Adrian Duicu, omul din cauza căruia a fost exclus din partid. Pentru că, dacă nu era disputa cu Adrian Duicu de acum patru an, Eugen Nicolicea ar fi reprezentat tot judeţul Mehedinţi în Camera Deputaţilor. Din acest punct de vedere, nu ar fi nicio surpriză dacă Eugen Nicolicea s-ar regăsi anul acesta pe o listă la parlamentare în judeţul Mehedinţi. Problema care se pune este în ce măsură va mai fi acceptat şi câtă credibilitate mai are la nivelul cetăţenilor judeţului. Însă cum în acest an nu se mai votează uninominal, ci pe listă electorală, Eugen Nicolicea ar putea figura pe o astfel de listă în judeţ, existând, teoretic, şi posibilitatea ca să fie ales pentru cel şaptelea mandat consecutiv de deputat.
A fost 9 ani în fruntea PSD Mehedinţi
Eugen Nicolicea s-a afirmat politic în PSD Mehedinţi. A fost preşedintele acestei formaţiuni politice din anul 2000 până în anul 2009, perioadă în care a cunoscut atât succese cât şi înfrângeri politice. Eugen Nicolicea s-a identificat cu PSD Mehedinţi, devenind liderul său incontestabil. Totul a decurs firesc până în anul 2008, an în care PSD Mehedinţi a suferit, cu Eugen Nicolicea la conducerea sa, cea mai usturătoare înfrângere electorală. Atunci a pierdut atât preşedinţia Consiliului Judeţean Mehedinţi, cât şi primăria municipiului Drobeta Turnu Severin. Eugen Nicolicea a fost considerat principalul responsabil pentru acest eşec electoral. Deşi Eugen Nicolicea a fost reales pentru ceol de-al cincilea mandat consecutiv de deputat, în toamna anului 2008, acesta a intrat în conflict deschis cu secretarul general al partidului la acea dată, Adrian Duicu. În primăvara anului următor, mai precis în luna martie a anului 2009, în cadrul unei Conferinţe judeţene de alegeri, Adrian Duicu era ales în fruntea PSD Mehedinţi, iar Eugen Nicolicea începea să devină o persoană neimportantă în propriul partid. După câteva luni, Eugen Nicolicea era exclus din PSD Mehedinţi, partidul în care a cunoscut consacrarea sa politică. Excluderea lui Eugen Nicolicea din PSD Mehedinţi a fost presărat şi de un incident, acesta baricadându-se în sediul partidul motivând că partidul se afla în chirie, sediul fiind al Fundaţiei Social-Democrate. Rivalitatea politică dintre Eugen Nicolicea şi Adrian Duicu a continuat şi după excluderea primului din partid. Devenit preşedinte al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu a vrut cu tot dinadisul ca Eugen Nicolicea să fie „exilat” din judeţ. Deşi intrat în USL, ca membru fondator al UNPR, Eugen Nicolicea nu a mai putut candida la ultimele alegeri parlamenentare, cele din luna decembrie 2012, pe colegiul uninominal IV Camera deputaţilor din judeţul Mehedinţi, respectiv colegiul unde deţinea funcţia de deputat. Adrian Duicu declarase încă înainte de începerea campaniei electorale că este exclusă o candidatură a deputatului Nicolicea într-un colegiu din judeţ din partea alianţei politice pe care o reprezintă. Chiar şi aşa, Eugen Nicolicea şi-a adjudecat cel de-al şaselea mandat consecutiv de deputat într-un colegiu din Buzău. El a fost printre fondatorii UNPR, devenind unul din liderii săi la nivel naţional.
Mircea Popescu