Unde-s ţărăniştii mehedinţeni de altădată?

Mircea_Popescu_7Poate mai mult decât la oricare partid politic local, la PNŢ-CD Mehedinţi politica s-a exprimat sentimental, doctrinar, pasional. Ţărănismul mehedinţean a fost, mai presus de orice, o atitudine, o stare de spirit. În cadrul acestora şi-au găsit locul oameni care trecuseră prin infernul concentraţionar românesc, oameni care suferiseră în temniţele comuniste şi care reprezentau, în acele momente ale zorilor democraţiei, singurele repere morale, deoarece plătiseră cu privaţiuni crezul lor.

PNŢ-CD Mehedinţi a fost şi locul unde a apărut pentru prima dată în judeţ un ziar de partid, dar şi spaţiul unde discuţiile se purtau în jurul doctrinei creştine, naţionale şi a principiilor morale. Aici oamernii veneau doar pentru a face şi a învăţa politică. Era un forum al discuţiilor politice dar şi civice. Constituirea CDR mutase centrul de greutate al acţiunii în sediul PNŢ-CD şi tot aici se luau deciziile majore.

A urmat intrarea la guvernare a CDR, iar orgoliile şi ineresele mărunte au început să-şi facă loc şi să se exprime deschis. Aromonia politică din urmă cu câţiva ani dispăruse. La fel şi credinţa politică în valorile moral-creştine. Dar, cu toate acestea, erau totuşi ţărănişti veritabili care credeau cu hotărâre în destinul politic al acestui partid.

Ieşirea PNŢ-CD de la guvernare şi din Parlament în anul 2000 a început să tulbure definitiv apele. Ţărăniştii care în anii ’90 veniseră din credinţă şi dorinţă erau siliţi să se retragă, unii dintre ei nemulţumiţi de impostura care se instalase la conducerea partidului, alţii marginalizaţi de liderii filialei şi ei cocoţaţi în fruntea partidului prin metode total imorale.

Anul electoral 2016 i-a prins pe ţărăniştii mehedinţeni cu un nou lider politic. În locul fostului preşedinte Mihai Ghebaură, a fost numit Victor Gurbină. A fost o schimbare necesară, convenită la nivelul partidul, întrucât Mihai Ghebaură a considerat că este momentul să lase locul unui om din Drobeta Turnu Severin, care să se ocupe cu mai multă forţă şi responsabilitate de partid.

Noul preşedinte al PNŢ-CD Mehedinţi, Victor Gurbină, şi-a propus să revigoreze partidul şi să obţină un scor mult mai bun la alegerile locale. Rezultatul a fost unul lamentabil. Pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin PNŢ-CD Mehedinţi l-a propus pe fostul viceprimar pesedist Ilie Pisoi. S-a considerat că Ilie Pisoi poate obţine un scor foarte bun datorită experienţei administrative acumulate în perioada cât a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, dar şi pentru că era o persoană mult mai cunoscută.

În urma votului s-a demonstrat că varianta Ilie Pisoi a fost una total neinspirată pentru PNŢ-CD Mehedinţi, acesta obţinând doar 209 voturi, în final clasându-se pe locul 10 în spatele unor alte partide mult mai slab cotate. PNŢ-CD Mehedinţi a obţinut cel mai lamentabil scor din toată istoria sa la scrutinul local din vara anului 2016, cel puţin în municipiul Drobeta Turnu Severin.

Dincolo însă de acest aspect, este cât se poate de limpede că preşedintele Victor Gurbină nu a fost, cel puţin până în acest moment, soluţia de consolidare a PNŢ-CD Mehedinţi, cu atât mai puţin una de relansare a partidului. După scrutinul din anul 2016, PNŢ-CD Mehedinţi, în frunte cu Victor Gurbină, nu s-a manifestat mai deloc nici ca activitate politică, dar nici în plan mediatic.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *