Singurul chirurg al Severinului timp de peste două decenii, medicul care a refuzat Legiunea de onoare franceză

legiune_onoareMihail Millotineanu s-a născut la 27 decembrie 1844 în localitatea Miluta, judeţul Mehedinţi (azi Gorj). Provine dintr-o familie de preot. Nepotul său a fost marele critic literar Şerban Cioculescu. A absolvit clasele primare la Turnu-Severin şi gimnaziul la Craiova, apoi Şcoala de Medicină a doctorului Carol Davila, unde s-a remarcat printr-o „splendidă piesă de disecţie a nervului facial”. A fost trimis de Carol Davila la Paris unde şi-a trecut bacalaureatul, a luat medicina de la capăt şi s-a înrolat în războiul franco-prusian.

Îl cunoaşte pe Georges Clemenceau, medic ca şi el, cu care a rămas în relaţii cordiale. În 1871 îşi trece doctoratul în medicină cu teza: „Qulques consideration sur le pronostic des fractures par armes a feu etudiees comparatimment chez l’homme et chez la femme”.

Revenit în ţară se stabileşte în Turnu-Severin. Participă la războiul de Independenţă. Este decorat cu Ordinele „Steaua României” şi „Coroana României”.

Intră în politică şi este ales deputat şi senator liberal de Mehedinţi. A fost preşedinte al Consiliului judeţean profesoral. Timp de peste două decenii a fost singurul chirurg din Turnu-Severin, servind şi alte spitale, chiar şi peste Dunăre. A refuzat rozeta Legiunii de onoare. După moartea soţiei sale, în 1920, se stabileşte la Timişoara.

În 1924 încetează din viaţă într-un spital din acest oraş.

Valentin Cernea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *