Senatorul Liviu Mazilu, comunicat de presă: „Dorim ca Serbia să asigure accesul la educație, mass-media și serviciu religios în limba maternă și amintesc de comunitatea românească din Valea Timocului”

Mazilu_SerbiaÎntrevederea domnului senator Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, cu domnul Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, 10 septembrie 2019

Dl senator Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, a avut o întrevedere, marți, 10 septembrie 2019, cu dl Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, însoțit de o delegație oficială, aflat în România la invitația dlui deputat Dorel-Gheorghe Căprar.
În cadrul discuțiilor, dl senator Liviu-Lucian Mazilu a exprimat întreaga deschidere pentru un dialog și o cooperare strânsă între cele două stat, amintind că anul acesta se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale între România și Republica Serbia.
Partea română a arătat că România continuă să acorde sprijin statelor din Regiunea Balcanilor de Vest în parcurgerea procesului de integrare în Uniunea Europenă, avansarea acestui proces costituind și una dintre prioritățile Președinției României la Consiliului Uniunii Europene. În acest context, România încurajează Serbia să investească substanțial și consecvent în parcursul său european, succesul în demersurile de aderare angrenând întreaga regiune pe calea apropierii de UE.
Dl senator Liviu-Lucian Mazilu, a menționat că România acordă o importanță deosebită procesului de monitorizare și implementare efectivă a angajamentelor asumate de Serbia în Planul general de acţiune şi în cel dedicat minorităţilor naţionale pentru asigurarea accesului la educație, mass-media și serviciu religios în limba maternă pe întreg teritoriul țării, amintind în acest context, de situația comunității românești din Valea Timocului.
A fost făcută și o trecere în revistă a stadiului și oportunităților de cooperare dintre România și Republica Serbia în plan politic și economic, precum și a perspectivelor de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.
Ambele părți au subliniat interesul pentru amplificarea dialogului, atât pentru promovarea intereselor comune în plan regional, cât și pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul securității, economic, cultural și educațional.
Din delegația oficială a Republicii Serbia au mai făcut parte, de asemenea, dl Djordje Kosanic, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, vicepreședinte al partidului politic Serbia Unită, E.S. dl Ambasador Branko Branković și dl Eric Matthew Popović, CEO Software Nation. De partea română au luat parte la convorbiri dna deputat Teiș Alina, dl deputat Slavoliub Adnagi, dl deputat Dorel-Gheorghe Căprar și dl deputat Ioan Sorin Roman, membrii ai Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *