Sandu Olei, fostul manager al SAJ Mehedinți în timpul valului 3 al pandemiei: “Situația este mult mai greu de gestionat în Mehedinți în valul 4 al pandemiei de Covid-19”

Sandu Olei, fostul manager al Serviciului de Ambulanță Județean Mehedinți în timpul valului 3 al pandemiei de Covid-19, a făcut o evaluare asupra actualei situații pandemice, spunând că este foarte greu pentru ambulanțele din județ să facă față acestei situații. În opinia sa, în perioada cât a fost manager al SAJ Mehedinți, a gestionat bine situația Covid-19 la nivelul județului Mehedinți. Sandu Olei spune însă că în valul 4 situația situația este mult mai dramatică și mult mai greu de gestionat. “Pe perioada cât am fost manager al SAJ Mehedinți în valul 3 am simțit cum se face față cu greu în timpul pandemiei. În valul 4 al pandemiei de Covid-19, situația este mult mai greu de gestionat, iar când afirm acest lucru mă refer în principal la resursele existente, gradul de contagiune a virusului precum și că în intervalul dintre valul 3 și valul 4 nu au fost luate măsurile care să permit o gestionare mai eficientă a valului 4”, a declarat Sandu Olei.

Fostul manager al SAJ Mehedinți a enumerate și câteva aspecte care țin de modul în care ambulanțele își desfășoară activitatea în această pandemie. “Este din ce în ce mai greu ca ambulanțele să facă față solicitărilor venite pe parcursul unei zile. Gândiți-vă că în medie sunt 80-90-100 de solicitări pe zi. O ambulanță, după ce face un transport cu un pacient infectat, intră într-un proces de decontaminare care poate dura 20-30 minute, în funcție de substanța utilizată. Ceea ce îngreunează foarte mult intervenția este și că pacientul infectat cu Covid-19 trebuie supus unor investigații amănunțite (CT, radiologie, boli infecțioase etc). De asemenea, externările pacienților cu Covid-19 sunt efectuate tot cu ambulanțele. Mai adaug și timpi de echipare și dezechipare a personalului, care, de asemenea, influențează timpii de intervenție. Nu în ultimul rând transferurile intra-spitalicești pentru Covid-19 la alte spitale din țară scot din circuit ambulanțele, iar acest transport este asistat de către medic”, a mai adăugat Sandu Olei.

Sandu Olei a mai afirmat că în timpul valului 3 al pandemiei de Covid-19 în județul Mehedinți și-a asumat cu responsabilitate această funcție și a făcut față acestei situații. “Consider că mi-am făcut foarte bine treaba atunci când am fost manager al SAJ Mehedinți, pentru că toate solicitările au fost onorate în timp real, iar personalul a fost foarte mulțumit”, a mai amintit Sandu Olei, spunând că în toată acea perioadă telefonul său a fost deschis, întrucât a trebuit, printer altele, să ia legătura și cu alți colegi din țară pentru a cere ajutorul atunci când a fost necesar.

Mircea Popescu