Reevaluarea titlurilor de cetățean de onoare ai municipiului Drobeta Turnu Severin, o temă inoportună

CL_DTSMarelui caricaturist Ştefan Popa Popa’s i-a fost retras titlul de cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin și numele sălii din Palatul Culturii “Teodor Costescu”. A fost o decizie corectă, deoarece acesta a avut timp să retracteze ce a spus, să-și ceară scuze sau să vină cu explicații prin care să spună că intenția lui nu a fost aceea de a-I jigni pe olteni.

Acest incident a repus pe tapet o temă, în opinia mea, nepotrivită: anume aceea a reevaluării titlurilor de cetățean de onoare ai municipiului Drobeta Turnu Severin. S-a mers chiar mai departe, vehiculându-se, în spațiul public al rețelelor de socializare, comparația cu alte categorii sociale, cum ar fi aceea a revoluționarilor.

Este o abordare și o comparație total greșit.

Titlul de cetățean de onoare unei persoane se acordă în baza unui regulament și reprezintă o recunoaștere din parte autorităților publice locale.

Titlul de cetățean de onoare acordat unei persoane nu înseamnă că deținătorul său beneficiază de o retribuție sau o pensie viageră, cum este în cazul revoluționarilor sau a altor categorii sociale.

Este adevărat că există unele beneficii, însă acestea sunt minore, cum ar fi dreptul de a circula gratuit în toate mijloacele de transport în comun pe teritoriul municipiului sau accesul gratuit la toate spectacolele și manifestările științifice, cultural-artistice si sportive de pe raza teritoriala a municipiului.

Este însă aproape imposibil de crezut că un cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin, mulții dintre ei nelocuind în municipiu, să uziteze de gratuitatea mijloacelor de transport în comun.

Există însă și obligații ale celui care este cetățean de onoare, cum ar fi promovarea imaginii municipiului în contextul unor activități la care participă, în România sau în străinătate.

Reamintesc celor care știu și spun celor care nu știu că cea mai tânără persoană care a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin, în opinia mea pe bună dreptate, a fost elevul  Andrei Ungureanu. Se întâmpla în urmă cu mai bine de 10 ani, iar motivația a fost aceea că elevul Andrei Ungureanu a obținut Medalia de la Aur la Olimpiada Internațională de Matematică. Andrei Ungureanu a plecat apoi la studii în SUA.

Primăria Drobeta Turnu Severin nu i-a dat, în baza titlului de cetățean de onoare, vreo contribuție bănească lunară pentru a se susține acolo.

Este adevărat că la nivelul Severinul au existat cazuri de acordare a unor titluri de cetățeni de onoare unor persoane care poate nu meritau, activitatea lor nefiind chiar atât de importantă, însă de aici și până la a acredita ideea reevaluării acestor titluri este cale lungă.

Tot în regulamentul de acordare a titlurilor de cetățeni de onoare se spune că cel care primește titlul de cetățean de onoare nu trebuie să aducă niciun fel de atingere morală sau de prestigiu, prin comportament sau acțiuni voluntare sau involuntare, înaltului titlu dobândit.

Este ceea ce nu a făcut Ştefan Popa Popa’s. Cu alte cuvinte, acesta a adus o atingere morală comunității care i-a acordat titlul de cetățean de onoare, iar Consiliul Local Drobeta Turnu Severin a reacționat în consecință.

Dacă ar fi avut un beneficiu, probabil Ştefan Popa Popa’s și-ar fi apărat titlul de cetățean de onoare nu doar în Drobeta Turnu Severin, ci și în celelalte orașe din Oltenia unde s-a procedat la fel.

Mircea Popescu   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *