PSD si PNL Mehedinti sau batalia electorala pe judet

Cu câteva luni înaintea startului campaniei electorale pentru alegerile locale, pe scena politică mehedinţeană nu au apărut transformări esenţiale. Candidaţii ştiuţi au fost anunţaţi încă de la finele anului trecut. Singura necunoscută pentru municipiul Drobeta Turnu Severin este dacă actualul primar, Constantin Gherghe, va mai candida şi în ce formulă electorală îşi va depune candidatura. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Mehedinţi deja ştim principalii contracandidaţi ai celor mai puternice partide din judeţ: Aladin Georgescu, din partea PSD Mehedinţi, şi Marius Bălu, din partea PNL Mehedinţi.

Va câştiga PSD Mehedinţi alegerile în judeţ?

Principalele formaţiuni politice din judeţ, PSD şi PNL Mehedinţi, se vor înfrunta la scrutinul local din vara acestui an. Bătălia electorală se va da în judeţ, iar miza acesteia este câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Mehedinţi. Cu altele cuvinte, cele două partide vor dori să obţină câţi mai mulţi consilieri judeţeni pentru a spera să-şi adjudce cea mai importantă funcţie politică aleasă, preşedintele Consiliului Judeţean. De la ultimele alegeri locale, cele de acum 4 ani, PSD Mehedinţi deţine această funcţie, mai întâi apropae o jumătate de mandat prin Adrian Duicu, fostul lider al social-democraţilor mehedinţeni, apoi prin Aladin Georgescu, actualul preşedinte al CJ şi al PSD Mehedinţi. Îşi va păstra PSD Mehedinţi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi după scrutinul local din acest an? Este o întrebare al cărei răspuns este greu de estimat în acest moment. Avantajul PSD Mehedinţi, în competiţia cu PNL Mehedinţi, este acela că, în acest moment, deţine întreaga conducere a Consiliului Judeţean. Mai mult, acest partid deţine şi cei mai mulţi primari în judeţ, fapt care contribuie la o susţinere electorală considerabilă în mediul rural. Mai interesat este faptul că PSD Mehedinţi deţine acei primari care au şanse reale să fie realeşi cu o majoritate covârşitoare. Dacă toţi sau marea majoritate a acestor primari candidează din partea PSD Mehedinţi, atunci sunt şanse mari ca acest partid să obţină cei mai mulţi consilieri judeţeni. Cu siguranţă PSD Mehedinţi va veni în campanie cu actuala conducere a Consiliului Judeţean, iar Aladin Georgescu va fi, cu certitudine, propunerea pentru continuitate în funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi. În ciuda faptului că a traversat o perioadă dificilă, cel puţin în ultimii doi ani, PSD Mehedinţi rămâne în continuare principala forţă politică a judeţului. Asta nu atât datorită gradului de încredere de care se bucură în judeţ, ci mai cu seamă a unei bune organizări interne, dar şi a faptului că deţine puterea administrativă în judeţ.

Marius Bălu, propunerea PNL Mehedinţi pentru preşedinţia CJ

Pentru PNL Mehedinţi alegerile locale din această vară constituie un examen politic crucial. Este pentru prima dată în istoria sa când PNL Mehedinţi poate spera să câştige alegerile în judeţ. Evident, PNL Mehedinţi are mari şanse să se impună şi să câştige cei mai mulţi consilieri judeţeni, cu condiţia să propună candidaţi credibili, iar oferta electorală să fie una atractivă. Se mai adaugă la acestea şi faptul că partidul este suficient de bine consolidat, având structuri locale foarte puternice, dar şi perspectiva foarte probabilă a intrării la guvernare. Problema PNL Mehedinţi este în ce masură reuşeşte să-şi impună candidaţii la primăriile din judeţ în competiţia directă cu cei ai PSD Mehedinţi. La fel de important este şi numele candidatului pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Mehedinţi. În municipiul Drobeta Turnu Severin competiţia internă din partid pentru funcţia de primar a fost câştigată de Daniel Cîrjan. În această competiţie s-a înscris şi Marius Bălu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, care a pierdut la o diferenţă foarte mică în faţa lui Daniel Cîrjan. Marius Bălu a fost în cele din urmă validat de către Biroul Permanent Naţional al PNL drept candidat la preşedinţia CJ Mehedinţi. Dacă ne raportăm la faptul că Daniel Cîrjan a fost stabilit candidat la Primăria Severinului, chiar şi în urma unui sondaj, propunerea ca Marius Bălu să fie candidatul pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi a venit ca o soluţie de compromis. În realitate, este o misiune foarte grea pentru Marius Bălu, chiar dacă are şansa sa la victorie. Marius Bălu va trebui ducă o bătălie foarte grea cu un PSD Mehedinţi foarte puternic şi foarte bine organizat. Este prematur de evaluat şansele lui Marius Bălu în această competiţie, însă este cât se poate de limpede că există o conjunctură, cel puţin politică, dacă nu şi electorală, mult mai nefavorabilă lui în comparaţie cu ce era în anul 2008 atunci când a fost ales, prin vot uninominal, dar tot cu un suport politic masiv, preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *