PSD Mehedinți și pariul anului 2016

La alegerile locale din anul 2016, PSD Mehedinți a obținut un scor istoric, reușind să câștige 55 din cei 66 de primari ai județului și toate cele 5 orașe. De asemenea, în toamna aceluiași an, la alegerile parlamentare, PSD Mehedinți a obținut mai mult de jumătate din parlamentarii județului, respectiv un senator și trei deputați.

Ultimele alegeri locale, cele din anul 2020, au coincis cu un mic regres. Pe fondul guvernării PNL, dar și a perspectivei sigure că acest partid va guverna în continuare la guvernare, au existat primari cu șanse reale de realegere care au decis să candideze din partea PNL Mehedinți. Evident a fost o încercare de echilibrare a raportului de forțe politice. Chiar dacă au pierdut câțiva primari, unii dintre ei importanți în angrenajul electoral al partidului, PSD Mehedinți a reușit să câștige dublu decât primarii obținuți de PNL Mehedinți și să-și păstreze funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți.

De curând 10 primari ai PNL Mehedinți au decis să se alăture PSD Mehedinți. Dincolo de șansele de realegere ale acestor primari sau de lovitura de imagine dată, această mișcare politică arată înainte de toate o tendință politică. Este cât se poate de limpede că, în ciuda faptului că se află împreună la guvernare, PSD Mehedinți a devenit partidul care nu doar că domină autoritar scena politică județeană, dar care devine și cel mai frecventabil și mai atractiv. Nu ar fi exclus ca până la alegerile de anul viitor să mai existe achiziții importante, mai ales în condițiile în care în actualul context politic PNL Mehedinți este un partid evident slăbit, comparativ cu forța și poziția pe care o avea în urmă cu trei ani.

Va repeta PSD Mehedinți performanța electorală din anul 2016? Va câștiga acest pariu electoral? Este greu de dat un răspuns sigur. Cert este că, în prezent, PSD Mehedinți se găsește într-o poziție politică și electorală extrem de favorabilă și scorul la alegerile locale de anul viitor depinde numai de capacitatea sa de a gestiona această oportunitate politică pe care o are și care îi poate netezi drumul spre o victorie categorică, dacă nu egală cu cea din 2016, cel puțin apropiată. La cum se prezintă scena politică mehedințeană în momentul de față, PSD este partidul care se întărește cel mai mult și se profilează câștigător sigur, singura necunoscută fiind diferența de scor față de celelalte formațiuni politice.

Mircea Popescu