Profesor dr. Viorel Piuitu este licențiat în filosofie din anul 1998 și doctor în filosofie din anul 2006, ambele titluri fiind obținute la Universitatea de Vest din Timișoara. Viorel Piuitu este unul dintre filosofii contemporani apreciați în mediile academice universitare din țara noastră, a avut o bogată activitate didactică și de cercetare publicând numeroase studii și articole de filosofie în reviste de specialitate și volume colective. Zilele acestea i-a apărut deja cea de-a 6-a carte publicată la Editura Eikon din București, sub titlul „Obiectivitatea științei și caracterul său evolutiv. Perspective epistemologice”.
Toate cărțile publicate au fost tipărite la edituri de prestigiu acreditate de Consiliul Național al Cercetării Științifice din România (CNCS), aflat în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. Apreciat în mediile academice universitare este în permanență invitat la o serie de simpozioane și comunicări organizate de universități de prestigiu naționale și din afara țării, fiind foarte apreciat în următoarele domenii ale filosofiei: filosofia științei, epistemologie, filosofia dreptului, filosofia patristică. În prezent, Viorel Piuitu este profesor de filosofie și inspector școlar de Socio-Umane în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți. “Nu poți avea un destin răsunător în viață decât atunci când acționezi în numele unui ideal mesianic. În toate celelalte situații – indiferent de funcția și influența de care dispui – nu ești decât un simplu funcționar administrativ”, scria Viorel Piuitu în cartea „Gânduri de seară – cugetări filosofice și teologice”.
Reporter: Domnule Viorel Piuitu, ce mai reprezintă filosofia astăzi, îndeosebi filosofia morală?
Viorel Piuitu: La fel ca întotdeauna, filosofia reprezintă un modus vivendi, un orizont care îți clarifică și îți lărgește totodată perspectiva asupra vieții. În subsidiar, filosofia morală devine în zilele noastre mai importantă ca oricând, deoarece ajută la reconstrucția umanului și, totodată, la restaurarea acestuia. Trăim într-o perioadă dominată de scopuri materialiste, iar filosofia morală ne ajută să ne redescoperim ca oameni și să ne recâștigăm calea ce o avem de urmat în viață.
Reporter: În ce măsură credeți că filosofia poate ajuta societatea actuală dominată de tot felul de crize: economice, politice, sociale, sanitare etc.?
Viorel Piuitu: Încă de la apariția sa sistematică în Grecia Antică, filosofia a fost un mijloc de dezbatere ideatică colectivă. Pe lângă discuțiile filosofice, vechii greci considerau că trebuie să fie și buni cetățeni. Practic, în acest fel dezbaterea filosofică era indisolubil legată de dezbaterea politică. Exista o legătură indestructibilă între gândirea critică a filosofiei și calitatea de a fi un bun cetățean. Plecând de la acest exemplu, putem afirma că în zilele noastre cultura și, implicit, dezbaterea filosofică pot contribui la cristalizarea unor principii morale și sociale care să conducă la anularea sau cel puțin ameliorarea crizelor sociale și politice, sau de altă natură, care frământă omenirea de peste 3 decenii. Reîntoarcerea la cultură și la perspectiva critică a gândirii poate însănătoși o societate situată într-o profundă derută.
Reporter: Ce proiecte culturale aveți în vedere în viitor?
Viorel Piuitu: Pregătesc o nouă apariție editorială, lucrând de mai mulți ani la un tratat de filozofie patristică și la un curs pentru studenți de filosofia juridică. De asemenea, urmează să închei un parteneriat de colaborare instituțională între Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți. Proiectul este deja structurat, urmând a avea loc semnarea lui de către ambele părți și punerea lui în aplicare.