Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a spus că municiplitatea a găsit soluția termoficării pe termen lung. Este vorba despre construirea unui centrale termice în cogenerare, care să producă atât agentul termic cât și apa caldă. În opinia primarului, pentru construirea acestei centrale sunt două soluții: prin OUG 53/2019, în cadre statul suportă 85% din investiție, fie ajutor pe fonduri europene pe axa 10 D, în care Uniunea Europeană alocă 70%, iar Primăria 30%.
Marius Screciu spune că în perioada următoare vor începe demersurile pentru întocmirea documentației necesare, urmând să se vadă care dintre cele două variante este mai bună.
„Una dintre cele mai mari probleme a orașului, dacă nu cea mai mare, este termoficarea orașului, pornind de la faptul că avem aproximativ 30 mii de abonați la sistemul centralizat. Avem o soluție pentru încălzirea orașului, iar acesta o constituie construirea unui centrale termice în cogenerare, care să producă atât agentul termic cât și apa caldă, dar care să producă și curent electric. Această centrală va avea 8 motoare termice și 3 CAF (cazane de apă fierbinte). Investiția se ridică la 50 milioane euro, iar prețul Gigalaoriei va fi de 250 lei. Avem două variante: prin OUG 53/2019, în cadre statul suportă 85% din investiție, fie ajutor pe fonduri europene pe axa 10 D, în care Uniunea Europeană alocă 70%, iar Primăria 30%. Noi luăm în calcul ambele variante de finanțare, pentru a accesa banii rapid. Astăzi în ședința de CL vom aproba studiul de fezabilitate, urmând ca apoi să stabilim o echipă care să se ocupe de această problemă”, a declarat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Marius Screciu a mai spus că în această iarnă se va merge tot pe încălzirea de la Termocentrala Halânga.
Mircea Popescu