PMP Mehedinti, fara lideri politici de actiune

PMP Mehedinţi traversează una dintre cele mai dificile perioade din existenţa sa pe scena politică locală. Deşi părea că partidul s-a întărit considerabil după fuziunea cu UNPR Mehedinţi şi preluarea funcţiei de preşedinte de către fostul primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, în realitate acest partid devine pe zi ce trece tot mai inactiv şi cu o perspectivă tot mai nesigură de afirmare.Gherghe-DobrotaDupă ce fostul primar Constantin Gherghe a fost numit în funcţia de preşedinte, PMP Mehedinţi părea să devină o adevărată forţă politică la nivelul judeţului, având reale posibilităţi să crească la nivel de imagine. Cota de popularitate şi de încredere de care se bucura Constantin Gherghe constituia un motiv suficient de temeinic pentru a crede că paridul se va afirma în forţă. Ar fi contribuit la aceasta şi sporirea numărului de consilieri municipali severineni. Prin fuziunea cu UNPR Mehedinţi numărul consilierilor locali ai PMP Mehedinţi a ajuns la 8, devenind, astfel, cea de-a doua forţă politică din Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin. Prin preluarea funcţiei de preşedinte al PMP Mehedinţi de către Constantin Gherghe, acesta ar fi trebuit să fie un vector de imagine pentru partid, o adevărată locomotivă care să tragă partidul după el. Numai că, aşa cum evoluează partidul în prezent, sunt şanse mici ca PMP Mehedinţi să devină o adevărată forţă politică în judeţ, chiar dacă în fruntea sa este Constantin Gherghe. De fapt, problema PMP Mehedinţi este că partidul are o activitate politică slabă, iar liderii săi nu sunt politicieni caracterizati de o acţiune politică susţinută. Dimpotrivă, atât preşedintele PMP Mehedinţi, Constantin Gherghe, cât şi Gabriela Dobrotă, prim-vicepreşedintele formaţiunii, lasă impresia unor politicieni inactivi şi indolenţi faţă de evoluţia şi viitoarea confruntare electorală a acestui partid.

Incertitudinea candidaturii lui Constantin Gherghe

Deşi s-a crezut iniţial că, după ce a devenit preşedintele PMP Mehedinţi, Constantin Gherghe va fi şi candidatul acestei formaţiuni politice pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor, această variantă electorală este una incertă în acest moment. Constantin Gherghe nu şi-a exprimat clar dorinţa de a candida şi sunt anumite voci care dau puţin probabilă o astfel de candidatură. Se vorbeşte chiar că fostul primar al Severinului ar căuta candidaţi pe care să-i propună pe listele PMP Mehedinţi la alegerile parlamentare din acest an. În ipoteza în care Constantin Gherghe nu va candida la alegerile parlamentare din acest an, PMP Mehedinţi va avea o mare problemă, existând şanse mari ca partidul să obţină un rezultat mediocru. Asta cu atât mai mult cu cât partidul este foarte slab organizat în teritoriu. Datorită notorietăţii sale, Constantin Gherghe poate aduce un procent consistent, cel puţin în municipiul Drobeta Turnu Severin, mergând până spre 15% din sufragii, procent care, chiar şi în ipoteza unui rezultat prost în judeţ, ar da mari speranţe pentru obţinerea unui post de parlamentar de către PMP Mehedinţi. Nu se ştie cu certitudine de ce domnul Constantin Gherghe nu ar accepta o candidatură la parlamentare, însă este cât se poate de limpede că evită să îşi asume o astfel de provocare, ceea ce nu este deloc bine pentru PMP Mehedinţi, un partid care are nevoie, pentru a creşte, de lideri fermi şi hotărâţi în acţiunile lor.

Gabriela Dobrotă, tot mai absentă în judeţ

Prim-vicepreşedintele PMP Mehedinţi, Gabriela Dobrotă, dă convingătoarea impresie că este un politician din ce în ce mai absent. De fapt, după ce a ratat oportunitatea de a deveni viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, doamna Gabriela Dobrotă nu a mai părut chiar aşa de interesată de activitatea politică, chiar dacă era preşedintele PMP Mehedinţi. În acest moment este incertă şi candidatura sa la alegerile parlamentare din acest an pe listele PMP Mehedinţi. Domnia Sa nu şi-a exprimat public dorinţa de a candida şi cred că va cântări foarte bine această decizie, în funcţie de propriul său interes. Există două motive plauzibile pentru a crede că doamna Gabriela Dobrotă va declina această ofertă. În primul rând este vorba despre activitatea sa profesională care, practic, face imposibilă o susţinere consistentă şi în totalitate a campaniei electorale, mai ales că acum va trebui să se deplaseze şi în judeţ. Domnia Sa este mai tot timpul plecată în interes de serviciu din judeţ. Doamna Gabriela Dobrotă a lipsit o bună perioadă de timp şi în campania electorală de la alegerile locale, atunci când a candidat din partea PMP Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, fiind reţinută de anumite probleme de serviciu pe care le avea. Este puţin probabil că va accepta să se implice cu toată determinarea în campania parlamentară, unde va trebui să ia comunele şi satele judeţului la pas. În cel de-al doilea rând, alegerile parlamentare nu mai constituie o miză aşa de mare precum au fost cele locale, scrutin la care doamna Gabriela Dobrotă chiar a foat sigură, în ciuda diferenţei mari de susţinere electorală, că va câştiga funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Votul exprimat la locale a arătat cât se poate de clar care a fost diferenţa de imagine şi notorietate dintre doamna Gabriela Dobrotă şi actualul primar al Severinului, Marius Screciu, o direfenţă de peste 10.000 de voturi în favoarea actualului primar. Dincolo însă de aceste aspecte, este evident faptul că doamna Gabriela Dobrotă este din ce în ce mai absentă din spaţiul politic mehedinţean. O explicaţie ar putea fi frustrarea că nu a devenit viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, funcţie pe care şi-a dorit-o cu ardoare şi pentru care s-a bătut până în ultimul moment. Însă aceasta nu este nici pe departe o scuză. Este foarte posibil ca această atitudine indolentă a domnei Gabriela Dobrotă să afecteze foarte mult imaginea PMP Mehedinţi, iar consecinţele să se vadă la votul exprimat la scrutinul parlamentar din luna decembrie.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *