Pe cine propune PNL Mehedinți la președinția Consiliului Județean? Propuneri, calcule, strategie și perspectivă electorale

PNL_Mhh1Mai este mai puțin de un an de zile și se intră în competiția pentru alegerile locale din vara anului 2020. În condițiile în care la viitoarele alegeri locale noii președinți ai Consiliilor județene se aleg prin vot direct de către cetățeni, este foarte important de cunoscut cine vor fi acești candidați.

Dacă la PSD Mehedinți lucrurile sunt clare: Aladin Georgescu va fi candidatul acestei formațiuni politice pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, la PNL Mehedinți nu s-a vehiculat nici un nume.

Înainte de  orice abordare legată de acest subiect se impune a preciza faptul că realitatea politică a județului din acest moment arată faptul că Aladin Georgescu câștigă clar această competiție.

Care ar putea fi candidații PNL Mehedinți pentru această funcție?

Unul ar putea să fie chiar președintele formațiunii, deputatul Virgil Popescu. Este însă puțin probabil că liderul liberalilor mehedințeni va intra în această competiție pe care nu are garanția că o va câștiga. Probabil Virgil Popescu ar accepta o astfel de candidatură doar dacă ar fi o decizie a conducerii centrale a PNL, ca președinții de filiale să intre în această bătălie electorală, considerându-se că au mai multe șanse.

O a doua variantă ar fi Marius Bălu, cel care a mai fost președinte al Consiliului Județean Mehedinți și care a fost propunerea PNL Mehedinți pentru această funcție la alegerile din anul 2016, în situația în care PNL Mehedinți ar fi obținut majoritatea în CJ. Marius Bălu este însă un politician care nu mai este chiar așa vizibil în politica locală, mai cu seamă după anul 2016, când nu a obținut mandatul de senator. Prezența lui ca implicare și ca activitate politică în județ a fost una ștearsă.

O altă variantă ar putea fi Dumitru Mărculescu, secretarul general al PNL Mehedinți și consilier județean, care în ultimii ani a desfășurat o activitate politică intensă.

Nu ar putea fi exclus din această ecuație nici Dan Săceanu, vicepreședintele partidului și consilier județean.

O strategie la care ar putea recurge PNL Mehedinți în această competiție, dat fiind faptul că alegerea președintelui Consiliului Județean Mehedinți este pe vot uninominal și într-un singur tur de scrutin, ar fi o alianță politică și electorală cu celelalte partide de dreapta, respectiv Alianța USR-PLUS și PMP. Teoretic, aceasta ar fi o variantă mult mai avantajoasă și ar aduce infinit mai multe voturi pentru candidatul la funcția de președinte al CJ Mehedinți.

Chiar și așa, șansele nu prea sunt în condițiile în care PSD Mehedinți este un partid mult mai bine organizat și mult mai puternic în teritoriu.

Alianța dreptei politice mehedințene pentru alegerea președintelui Consiliului Județean este, în opinia mea, greu de realizat.

Pentru că o alianță electorală pentru această funcție presupune obligatoriu listă comună de candidați pentru Consiliul Județean. Este greu de crezut că PNL Mehedinți, oricare ar fi sondajele electorale care s-ar face înainte, ar ceda locuri eligibile aliaților. 2 locuri ar trebui să revină PMP Mehedinți și mult mai multe USR-PLUS, aceasta neavând nici cine știe ce structuri politice în teritoriu.

Este exclus ca atât USR-PLUS, cât și PMP Mehedinți să susțină candidatul PNL Mehedinți pentru funcția de președinte al Consiliului Județean în afara unei alianțe electorale.

Evident, nu este exclusă o alianță electorală între partidele de dreapta din județ, însă cred că aceasta se poate realiza numai la alegerea primarilor, unde îi avantajează pe toți sau în special avantajat este PNL Mehedinți, cum ar fi pentru alegerea primarului municipiului Drobeta Turnu Severin.

Cred că o alianță a partidelor de dreapta din Mehedinți poate deveni realitate numai dacă partidele decid la nivelul conducerilor lor centrale.

Indiferent însă că merge singur în alegeri sau în alianță, PNL Mehedinți are șansa a doua să câștige la alegerile de anul viitor funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *