Patrick Mateescu, autorul lucrării “Danubia” de la Orșova, dedicată memoriei celor care au pierit trecând Dunărea în lumea liberă

DanubiaDin anul 1996 pe malul Dunării la intrarea în municipiul Orșova din județul Mehedinți există o statuie reprezentând o femeie gata să sară în fluviu. “Danubia”, așa cum a fost denumită această lucrare reprezintă un monument dedicat memorie celor care în anii comunismului au murit în dorința de a trece Dunărea în lumea liberă.

Sculptura a fost realizată de către Patriciu (Patrick) Mateescu, un roman stabilit în Statele Unite ale Americii, de formație sculptor, a luat decizia la începutul anilor 1990 să realizeze un monument în memoria celor care au fost uciși aruncându-se în apele Dunării spre Iugoslavia, de unde se putea ajunge în Occident. Așa a luat naștere această lucrare. “Danubia” are o înălțime de 6,5 metri și este realizată din gresie ceramică.

Patrick_Mateescu

“Eu am oferit statuia gratuit, gratuit mi-au oferit și cei de la Târnăveni ajutorul și tot gratuit s-au oferit și cei de la Primăria din Orșova s-o instaleze. Cu acea ocazie s-a făcut și o pomenire a tuturor celor morți astfel, iar cei de la Mânăstirea „Sfânta Ana” s-au ocupat de toată partea religioasa a momentului”, declara Patrick Mateescu.

Patrick Mateescu nu a fost frontierist, așa cum sunt denumiți cei care au cutezat să încerce să treacă Dunărea în anii comunismului, dar în anul 1979n a decis să plece din România. Este considerat creatorul școlii românești de ceramică.

“Danubia” simbolizează nu doar cetățenii români, ci și pe est-germani, polonezi, cehi, slovaci, bulgari etc, care și-au încercat norocul de a trece în lumea liberă prin această zonă a țării.

Danubia_frumu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *