Parlamentarii de Mehedinti, spre finalul mandatului

Peste doar patru luni de zile se încheie mandatul actualilor parlamentari de Mehedinţi, aleşi în luna decembrie a anului 2012, scrutin la care toţi candidaţii USL Mehedinţi de la acea dată au închis toate colegiile electorale. Evident a fost un vot eminamente politic, o alegere în care nu a contat deloc numele candidaţilor, ci doar alianţa politică din partea căreia aceştia au candidat. Din partea USL Mehedinţi au fost aleşi ca senatori pesedistul Şerban Nicolae şi liberalul Tudor Chiuariu, iar ca deputaţi pesediştii Petre Daea, Rodin Traicu şi Marius Manolache, în vreme ce liberalilor le-a revenit un singur deputat, Viorel Palaşcă. Pe lângă aceştia au mai fost aleşi parlamentari şi doi politicieni ai fostului PDL Mehedinţi: senatorul Marius Bălu şi deputatul Mihai Stănişoară. Interesant este că, cel puţin la nivelul judeţului Mehedinţi, au existat mulţi candidaţi de „import”, care au fost aleşi parlamentari doar datorită votului politic.

Parlamentari_USL_Mh(Parlamentarii USL de Mehedinţi, aleşi în anul 2012, de la stânga la dreapta: Viorel Palaşcă – deputat PNL, Şerban Nicolae – senator PSD, Tudor Chiuariu – senator PNL, Adrian Duicu, fost preşedinte PSD Mehedinţi, Petre Daea – deputat PSD, Marius Manolache, deputat PSD, Rodin Traicu – deputat PSD)

Petre Daea, un demagog cu limbaj de lemn

Petre Daea a fost ales deputat de Mehedinţi pe lista USL în Colegiul uninominal 2 Camera Deputaţilor. Acesta a fost unul dintre cei mai inactivi parlamentari, deşi este din judeţ. Practic, Petre Daea a fost pe timpul mandatului un parlamentar total absent, atât ca prezenţă şi implicare  parlamentară, dar şi ca om politic. Nu s-a mai auzit nimic despre activitatea sa parlamentară în interesul locuitorilor colegiului în care a fost ales. Petre Daea se înscrie perfect în acea categorie de politicieni şi parlamentari mehedinţeni care posedă o adevărată artă a demagogiei, un limbaj de lemn exersat din perioada comunistă, în spatele căruia îşi urmăreşte doar propriul interes personal. Pentru că Petre Daea nu a făcut nimic nici în ultimele două mandate consecutive de senator obţinute. Nici măcar în perioada cât a fost, pentru scurt timp, ministru al Agriculturii nu s-a remarcat printr-o viziune care să aibă la bază un proiect viabil de dezvoltare a acestui sector. La ultimele alegeri parlamentare şansa lui Petre Daea a fost aceea că a candidat din partea unei alianţe politice, USL Mehedinţi, în care conta prea puţin numele candidaţilor, important era votul politic acordat. În felul acesta Petre Daea şi-a văzut împlinit atât visul politic, dar şi interesul personal. Pentru că pe dl. Petre Daea puţin îl interesează dacă face ceva pentru locuitorii colegiului său, importantă este demnitatea publică pe care el o deţine.

Rodin Traicu nu a salvat RAAN de la faliment

Rodin Traicu este la primul mandat de deputat, fiind ales din partea USL Mehedinţi în Colegiul uninominal 1 Camera Deputaţilor, care include cea mai mare parte a municipiului Drobeta Turnu Severin. Traicu a deţinut cel mai mult timp funcţia de director al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin. Începând cu anul 2012 a deţinut şi funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Cu toate acestea, nu a putut salva RAAN de la faliment, deşi în campania electorală din anul 2012 promitea angajaţilor un viitor sigur al Regiei. În prezent RAAN este oficial în faliment, iar deputatul Rodin Traicu nu şi-a făcut apariţia printre foştii săi colegi nici măcar în toamna anului trecut când aceştia au protestat justificat, deoarece nu-şi primiseră drepturile salariale restante după ce au fost disponibilizaţi.

Marius Manolache, cel mai anonim deputat al judeţului

Marius Manolache, este, de asemenea, un parlamentar de care foarte puţină lume ştie. Acest parlamentar a câştigat mandatul de deputat în Colegiul uninominal 4 Camera Deputaţilor, care include zona de sud a sud a judeţului. Manolache a obţinut cel mai mare procent electoral, aproape 80% din voturile exprimate, contracandidatul său fiind Andi Nodiţ. Despre Marius Manolache se ştie doar că este finul fostului premier Victor Ponta, la vremea respectiva preşedinte al PSD, iar asta ar fi contat în nominalizarea sa pe un colegiu considerat eligibil din Mehedinţi. După ce s-a văzut cu mandatul de deputat, Marius Manolache n-a venit aproape deloc prin Mehedinţi, fiind, de altfel, şi cel mai anonim parlamentar de import din Mehedinţi, pentrun că nici în legislativul ţării nu a avut cine ştie ce apariţii.

Senatorul Şerban Nicolae vrea graţierea găinarilor

Şerban Nicolae a câştigat mandatul de senator pe Colegiul 1 Senat în faţa fostului preşedinte al CJ Mehedinţi, Marius Bălu. În timpul mandatului, senatorul Şerban Nicolae nu s-a prea văzut prin Colegiul său şi nu a făcut nimic pentru locuitorii acestuia. În activitatea parlamentară, sentorul Şerban Nicolae s-a remarcat printr-un iniţiativă legislativă cel puţin ciudată: amnistie şi graţiere colectivă pentru deţinuţii cu pedepse mici, pentru fapte care nu pun în pericol siguranţa persoanei.

Parlamentarii liberali de Mehedinţi, sub aşteptări

În urmă cu patru ani liberalilor le-au revenit în cadrul USL Mehedinţi două colegii. Pe Colegiul 2 Senat din partea USL Mehedinţi a candidat un om impus de la centru, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei. Chiuariu l-a înlocuit atunci în ultimul moment pe Liviu Mazilu, la acea dată preşedintele PNL Mehedinţi. Tudor Chiuariu a candidat împotriva fostului prefect de Mehedinţi, Ion Mîţu, care fusese schimbat din funcţie cu câteva luni înainte, câştigând alegerile din colegiu cu 70%, chiar dacă era candidat de import. În exercitarea mandatului de senator Tudor Chiuariu nu doar că nu a făcut nimic, dar a şi fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Cu toate acestea, a rămas în continuare senator şi reprezentant al mehedinţenilor în Parlamentul României. Celalalt parlamentar liberal este deputatul Viorel Palaşcă. Acesta a fost ales deputat pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor, fiind la cel de-a doilea mandat consecutiv de deputat. Viorel Palaşcă nu s-a remarcat prin ceva deosebit pentru locuitorii colegiului în care a fost ales. În cele din urma a demisionat din PNL Mehedinţi, în prezent fiind preşedintele ALDE Mehedinţi.

PDL Mehedinţi a rămas cu un singur parlamentar

marius-balu-mihai-stanisoaraÎntrucât USL Mehedinţi a închis toate colegiile în judeţ la alegerile parlamentare din anul 2012 la redistribuire au intrat în plus şi doi parlamentari ai fostului PDL Mehedinţi: senatorul Marius Bălu, pe Colegiul 1 Senat, şi deputatul Mihai Stănişoară, pe Colegiul 1 Camera Deputaţilor. Aceştia au candidat din partea unei alianţe politice şi electorale numite ARD Mehedinţi. În timpul mandatului de senator, Marius Bălu s-a zbătut să fie activ ca parlamentar, însă statutul său de senator de opoziţie nu i-a permis să facă mare lucru pentru locuitorii colegiului său. Mihai Stănişoară a fost primul parlamentar din Mehedinţi care a demisionat din funcţie, retrăgându-se, totodată, din viaţa politică. După 15 ani neîntrerupţi de parlamentar, în primăvara anului 2015, Mihai Stănişoară a demisionat din funcţia de deputat şi s-a retras din viaţa politică după ce a mai activat şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL şi PLR la nivel naţional.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *