O tânără de 21 de ani din Republica Moldova, care iubeşte poezia şi muzica, a reuşit să-şi vadă visul împlinit la finele anului trecut când i-a apărut primul volum de versuri în limba română. Pasionată de muzică, basarabeanca şi-a transpus poeziile pe muzică pe care le-a înregistrat pe un CD.
Natalia Pântea s-a născut în anul 1996 în satul Măcăreşti, raionul Ungheni, din Republica Moldova. A studiat la Liceul teoretic „Elada” din localitatea natală până în clasa a XI-a, când a fost nevoită să renunţe pentru a se angaja. A făcut apoi clasa a XII-a la Liceul seral numărul 1 din Chişinău, pe care l-a absolvit în acest an.
Pasionată de poezie şi muzică
Natalia Pântea are pasiunea scrisului încă din şcoală. Prima poezie pe care a publicat-o a fost în ziarul raional „Unghiul”, iar primul articol i-a apărut în revista „Florile Dalbe” din Chişinău când era elevă în clasa a VII-a. La finele anului trecut această dragoste pentru poeziei a Nataliei Pântea a fost încununată de apariţia volumului său de debut, sugestiv intitulat „Amurgul tăcerii”. „Poezia pentru mine înseamnă sursă de viaţă. Ea îmi dă şansa să spun ce simt, ce gândesc… Poezia mă ascultă când plâng şi o să am nevoie de prietenia ei toată viaţa. Simt că mai am multe de spus prin poezie de aceea n-o să mă opresc aici. Visez să mai editez cărţi…”, spune Natalia Pântea.
În egală măsură, Natalia Pântea este psionată şi de muzică. În timpul liceului a cântat în ansamblul folcloric “Prutenii”. A mers şi la concursuri şi festivaluri, unde a obţinut premii importante. La concursul de romanţe şi tangouri “Ochiul dragostei” a obţinut locul II, iar la concursul de poezie şi proză “Florii 2014” a obţinut marele premiu. Tocmai de aceea s-a gândit să-şi înregistreze muzical câteva poezii, în felul acesta editând un CD, o colecţie de 15 poezii de-ale sale puse pe muzică.
Limba română – comoara cea mai de preţ
Natalia Pântea spune că îi place foarte mult să citească, iar cartea “Romanul adolescentului miop”, de Mircea Eliade, a fascinate-o tocmai pentru că ţinea şi ea un jurnal în care îşi scria gândurile, iar în romanul lui Mircea Eliade a găsit afinităţi cu stările sale sufleteşti, regăsindu-se în acestea. Tânăra poetă din Basarbia mai spune că scrie poezie în limba română, deoarece este singura limbă în care îşi poate exprima sentimentele pe care le trăieşte. “Limba română este cartea mea de vizită, comoara cea mai de preţ pe care nu poate să mi-o fure nimeni, niciodată, iar românii sunt oameni calzi, amabili, foarte talentaţi”, mai adaugă tânăra poetă.
Ca perspective de viitor, Natalia Pântea spune că şi-ar dori să îşi facă o carieră în televiziune, ca prezentator TV. Deoacamdată nu s-a decis la ce facultate se va înscrie, însă este convinsă ca va opta fie pentru jurnalism, fie pentru filosofie.
Mircea Popescu