Mihail Neamțu (PMP): „Omul școlit are o meserie, gândește riguros și cultivă virtutea. Pariați pe inteligență și pariați pe educație!”

Mihail_NeamtuReporter: Domnule Mihai Neamțu, sunteți purtător de cuvânt al PMP, dar și un intelectual autentic, de ce ați ales să vă implicați din nou în politică și să fiți alături de Theodor Paleologu în cursa pentru funcția de Președinte al României?

Mihail Neamțu: Cultura este expresia creativității individuale, în timp ce politica este un joc de echipă. M-am alăturat celor care își doresc să crească Dreapta democratică într-o Românie normală, deșteaptă, sănătoasă. Sunt oameni care mi-au oferit nu promisiuni, ci garanția unei construcții durabile, inspirată de valorile occidentale ale creștin-democrației și ale conservatorismului modern. Am acceptat, așadar, invitația cordială a președintelui Traian Băsescu de-a face pasul în PMP, rămânând solidar cu ceilalți colegi din familia politică a popularilor europeni. Din această poziție îl susțin astăzi pe Toader Paleologu pentru funcția de Președinte al României. Pe lângă specializarea academică de anvergură internațională, umorul savant și experiența parlamentară îl recomandă pe Toader drept un excelent candidat al Dreptei conservatoare.

Reporter: De ce ați renunțat la candidatura anunțată pentru Cotroceni?

Mihail Neamțu: Celor care mi-au cerut să candidez eu doresc să le mulțumesc pentru entuziasm și le spun că am împlinit relativ recent 40 ani. N-am simțit că e momentul potrivit acum, dar știu că și-n 2020, și-n 2024, și-n 2028, mă voi strădui să le reprezint valorile și idealul. Prin urmare, nu-i o renunțare, ci doar un pas pentru consolidarea unui proiect de echipă. Îi văd venind alături de nucleul conservator al PMP și pe intelectualii din Fundația Creștin-Democrată, pe toți patrioții mobilizați la Referendumul pentru familie, dar și o sumedenie de tineri admirabili, a căror inimă curată bate pentru credință și pentru neam. Cred într-o Românie unde e respectată viața, timpul, munca, libertatea de expresie, familia naturală, inocența copiilor și demnitatea persoanei umane. Alături de Eugen Tomac, Ioana Constantin, Robert Turcescu și alte voci ale Dreptei românești, mă voi opune mai departe feudalismului baronial al PSD, dar și radicalismului Stângii progresiste, anti-creștine și anti-naționale.

Reporter: Prin ce credeți că se deosebește Theodor Paleologu de ceilalți contracandidați în această competiție și care este profilul lui intelectual, profesional și moral care l-ar putea face eligibil pentru această funcție?

Mihail Neamțu: În toată galeria (și, uneori, menajeria) de candidați la prezidențiale, Theodor Paleologu are meritul umorului natural și al unei excelente instrucții umaniste. Fluent în trei limbi străine și desăvârșit cunoscător al filozofiei europene, profesorul Paleologu știe că averea națiunilor este „averea educației” (ca să-l citez pe Teodor Baconschi). Ceilalți candidați pentru Cotroceni mestecă rumegușul unei limbi de lemn adormitoare. De ce? Pentru că n-au prea iubit cartea. Candidatul PMP știe că o adevărată educație formează indivizi autonomi profesional, intelectual și moral. Omul școlit are o meserie, gândește riguros și cultivă virtutea. E timpul, cred, să ne amintim că marile națiuni au progresat prin geniul, strălucirea și efortul unor oameni deștepți, preocupați de filozofia guvernării. Nu poți pricepe echilibrul puterilor în stat, regimul constituțional mixt sau provocările geopolitice ale viitorului dacă n-ai o minte lucrată, antrenată, șlefuită. O Românie puternică e o Românie educată.

Reporter: În ce măsură credeți că acest profil de intelectual cu anvergură internațională cum este Theodor Paleologu va fi unul de impact la nivelul alegătorilor?

Mihail Neamțu: Când România a fost condusă de oameni cinstiți și educați, țara noastră a dus-o bine. Când cei cu frică de Dumnezeu și respect pentru aproapele s-au implicat în viața cetății, atunci am prosperat. Mințile luminate nu-și împlinesc vocația dacă rămân izolate într-un turn de fildeș. De la Nicolae Bălcescu și Simion Bărnuțiu până la Titu Maiorescu, Spiru Haret ori Mihai Eminescu, educatorii poporului român și-au lăsat amprenta în biblioteci, instituții universitare, muzee, legislație, inovație tehnică, urbanism și arhitectură.

Reporter: Cât de mult considerați că o mișcare politică de sorginte creștin-democrată, cum este PMP, poate să devină o forță politică în viitor?

Mihail Neamțu: Creștinii nu pot fi indiferenți față de viața cetății. Vă răspund, așadar, printr-un citat din Nicolae Steinhardt: „Ce înseamnă să ai suflet politic Înseamnă să nu fii tont, să nu te lași îmbătat cu apă rece, să știi să vezi, să simți, să pricepi la iuțeală, să fii sensibil la microsemnale, să te doară de năpasta altora, să consideri problema pâinii aproapelui tău ca pe o datorie spirituală iar nu ca pe o simplă problemă materială… Suflet politic? Vai de capul bărbatului care nu-l are.”

Reporter: De ce n-ar vota românii un candidat nou precum liderul USR?

Mihail Neamțu: Nu costumul, ci pălăria de președinte ar fi mult prea mare pentru Dan Barna! Să vrei investiții ale Partidului Comunist Chinez în România și să acuzi Polonia de jocuri favorabile Rusiei denotă o crasă ignoranță. Candidatul USR nu cunoaște deloc dosarele de politică externă ale României și nici jocurile marilor puteri. Credeți că Dan Barna pricepe cum anume a obținut guvernul de la Varșovia ridicarea de vize SUA pentru cetățenii săi? Dar independența energetică? Proaspăt reconfirmat ca lider USR (nu fără scandal), Dan Barna poate renunța acum la candidatura prezidențială pentru a reveni la chemarea cea dintâi: tipărirea de fluturași.

Reporter: Încă de la înființarea sa, PMP s-a profilat ca un partid al intelectualilor, mulți dintre ei renunțând parcurs la această calitate de membru de partid. În ce măsură credeți că PMP poate atrage o bună parte a intelectualilor din țară astfel încât aceștia să propună altfel de idei și soluții pentru dezvoltarea țării?

Mihail Neamțu: Vă reamintesc că România a fost respectată prin oamenii săi de seamă. Când am defilat pe scena lumii cu personalități precum Nicolae Iorga, Regele Ferdinand sau Regina Maria, chiar am fost parte din concertul națiunilor civilizate ale Europei. Ne-am dezvoltat ca țară și ne-am ridicat doar prin dăruirea de sine a celor foarte buni. E timpul implicării noilor generații de oameni educați în viața publică, dar nu pentru a distruge, ci pentru a clădi.

Reporter: Care este dimensiunea populară a PMP?

Mihail Neamțu: Poporul finanțează partidele parlamentare. Poporul subvenționează mesele, întreținerea, cazarea, deplasarea și protocolul deputaților și, respectiv, al senatorilor. Poporul plătește salariile, indemnizațiile și pensiile speciale ale bravilor aleși. În ultimii ani, costurile acestei aristocrații bugetare au crescut direct proporțional cu nepăsarea parlamentarilor față de voința populară exprimată prin Referendum. În 2009, aproape șapte milioane de cetățeni au cerut reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 deputați și senatori. Ce s-a întâmplat? Politicienii ne-au dat cu flit (ca să folosesc aici o elegantă formulă prezidențială). Vă mai miră oare că milioane de români detestă clasa politică? Că milioane au părăsit țara și că alte câteva milioane de inimi sunt atrase de radicalismul demagogic al partidelor anti-sistem?Reforma clasei politice nu se poate împlini prin încălcarea voinței populare. Devalorizarea instituției Referendumului este periculoasă și inacceptabilă. Respectul parlamentarilor pentru Români va fi demonstrat doar atunci când vom avea 300 de senatori și deputați. Parlamentarii PMP au depus o inițiativă legislativă de implementare a Referendumului din 2009 care a fost deja adoptată în Senat, dar care a fost respinsă în Camera Deputaților de către reprezentanții PSD și PNL (mă doare s-o spun). Mi s-ar părea onest ca, după treizeci de ani de la căderea comunismului și după zece ani de la faimosul Referendum privind reprezentarea parlamentară, să restaurăm principiul suveranității poporului. E foarte simplu: cine plătește, acela decide! În cazul nostru, poporul.

Reporter: Care este mesajul pe care îl adresați locuitorilor județului Mehedinți, dar nu numai, la această competiție electorală pentru alegerile prezidențiale?

Mihail Neamțu: Dragi compatrioți, pariați pe inteligență și pariați pe educație!

A consemnat Mircea Popescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *