Un renumit medic, originar din Mehedinți, a devenit cetățean de onoare al Statului Kentucky – SUA. Medicul are o activitate medicală și științifică impresionantă. A pus bazele învăţământului universitar medical şi farmaceutic. la Constanţa, și a contribuit la introducerea în România a tehnicii chirurgicale laparoscopice. A efectuat prima operaţie laparoscopică și primul transplant de celule pancreatice în diabetul zaharat insulinodependent. Secția Chirurgie Generală a Spitalului Mangalia îi poată numele.
Prof. univ. dr. Vasile Sârbu s-a născut la 22 mai 1948 în localiatea Deleni, judeţul Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş, în anul 1972. A obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1993 cu teza “Vascularizaţia arterială a tubului digestiv subdiafragmatic în zonele de interes chirurgical”. A urmat o serie de cursuri de perfecţionare în chirurgia cardiovasculară atât în ţară, cât şi în străinătate.
Din 1988 lucrează în Spitalul Judeţean Constanţa, devenind şef de secţie în 1990. În anul 1992, devine medic primar de chirurgie generală şi chirurgie vasculară și şeful clinicii de chirurgie, având următoarele competenţe: chirurgie laparoscopică, chirurgie vasculară, urgenţe prespitaliceşti, chirurgie oncologică. Între anii 1990-1993, a fost director al Direcţiei Sanitare Constanţa, iar între 2000 şi 2002, a fost preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie şi Transplant.
La începutul anului 1990, alături de alţi oameni de ştiinţă şi cultură constănţeni, a constituit grupul de iniţiativă “Prouniversitaria”, care a condus la înfiinţarea Universităţii Ovidius din Constanţa. A făcut parte din conducerea universităţii, chiar de la înfiinţare, fiind decan fondator al Facultăţii de Medicină, până în 2003, şi apoi prorector al universităţii. În 1998 a devenit profesor universitar la Catedra de chirurgie a Universităţii şi din anul 2001 conducător de doctorat.
A scris lucrările: “Elemente de propedeutică chirurgicală” (1993), “Chirurgie generală”, vol. I-II, “Patologie chirurgicală abdominală”, “Patologie chirurgicală toracică şi Urgenţe chirurgicale”, “Pagini din istoria chirurgiei româneşti”, (2002).
A publicat și comunicat împreună cu colaboratorii săi peste 460 de lucrări ştiinţifice. A contribuit la introducerea în România a tehnicii chirurgicale laparoscopice (prima operaţie laparoscopică și primul transplant de celule pancreatice în diabetul zaharat insulinodependent).
A brevetat aparatul Antimeta, utilizat în chimiohipertermie.
Premii şi distincţii: cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, Diploma de excelenţă și Premiul I pentru lucrarea Transplantul de celule beta pancreatice în diabetul zaharat de tip I; cetăţean de onoare al statului Kentucky (SUA); Medalia Universităţii din Marsilia; Medalia Universităţii din Bretania Occidentală; Diplomă de excelenţă Medalionul omagial 120 de ani de la naşterea Acad. Prof. N. Hortolomei; omul anului 1999 pentru realizarea primelor transplanturi renale în Dobrogea; Premiul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pentru lucrarea Pagini din istoria chirurgiei româneşti; Medalia Paracelsus, Germania; Certificat Contributions to the Department in the capacity of visiting scholar în Clinical Multi-Organ Transplantation University of California, Los Angeles, Diplomă de merit la primul Congres al Societăţii Române de Chirurgie Cardio-Vasculară.
Este membru titular al AOSR; membru al Uniunii Medicale Balcanice; membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie a Colonului şi Rectului; membru al Societăţii Internaţionale de Traumă și Chirurgie de Urgenţă; membru al Consiliului Naţional al Societăţii Romtransplant; membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie a Esofagului; membru al Societăţii Naţionale de Biologie Celulară; membru al Societăţii Române de Chirurgie Hepatobiliopancreatică; membru al Academiei Europene de Chirurgie; membru al Academiei de Ştiinţă, New York; membru al Academiei de Ştiinţă Poloneze; membru al Colegiului European School of Oncology; membru al Academiei Internaţionale Albert Schweitzer; membru al Societăţii Naţionale și Europene de Flebologie.
A fost fondatorul Universităţii Ovidius Constanţa, fost decan al Facultăţii de Medicină, fost prorector şi unul dintre cei mai respectați doctori din întreaga țară.
Secția Chirurgie Generală a Spitalului Mangalia îi poată numele
În anul 2014, consilierii locali din Mangalia au adoptat un proiect de hotărâre prin care au avizat schimbarea denumirii Secţiei Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Municipal Mangalia în Secţia Generală “Prof. Dr. Vasile Sârbu”. Actul administrativ a fost aprobat de consilieri la propunerea conducerii Spitalului Municipal Mangalia, care a dorit să atribuie Secţiei de Chirurgie numele profesorului doctor Vasile Sârbu în semn de recunoaştere a meritelor sale în domeniul medicinei.
