Marius Screciu, cel mai tanar primar ales al Severinului

marius_screciuMarius Screciu este cel mai tânăr primar al municipiului Drobeta Turnu Severin care a fost ales pentru un mandat întreg de 4 ani din 1990 până în prezent. La data de 5 iunie 2016, atunci când au avut loc alegerile locale şi a fost ales în funcţia de primar al Severinului cu un număr de 13.478 de voturi, Marius Screciu avea 47 de ani.

Primul primar ales al municipiului Drobeta Turnu Severin pentru un mandat întreg de 4 ani a fost profesorul Ion Moraru, ales la alegerile locale din anul 1992. A candidat din partea FDSN, iar principalul său contracandidat a fost Arion Ionăşcuţ din partea CDR Mehedinţi. Acesta a stat în funcţia de primar până în anul 1996. Ion Moraru a decedat între timp.

La alegerile din anul 1996 a fost ales Constantin Dinu, fostul prim-secretar al judeţului Mehedinţi, la o vârsta destul de înaintată. Constantin Dinu a candidat atunci ca independent. Deşi Constantin Dinu a obţinut atunci aproape 70% din sufragii, alegerile au fost repetate, deoarece nu s-au prezentat la urne jumătate plus unu din alegători. Adversarul său de atunci a fost Sevastian Bâzoi, candidatul CDR Mehedinţi.

În anul 2000 Constantin Dinu a fost reconfirmat în funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, candidând din partea PDSR. A câştigat în turul doi în faţa lui Ion Sârbulescu, candidatul PNL Mehedinţi.

Cei doi aveau să-şi dispute finala şi peste 4 ani, la alegerile locale din anul 2004: Atunci Constantin Dinu a candidat din partea PSD Mehedinţi, iar Ion Sârbulescu tot din partea PNL Mehedinţi. Diferenţa dintre ei în turul doi a fost mult mai mică, de aproximativ 2.000 de voturi în favoarea lui Constantin Dinu.

În anul 2008 a fost ales ca primar al municipiului Drobeta Turnu Severin Constantin Gherghe, candidatul PDL Mehedinţi. Constantin Gherghe avea în momentul în care a fost ales pentru prima dată primar al Severinului 49 de ani. Deşi avea o cotă de popularitatea foarte mare, Constantin Gherghe nu a câştigat funcţia de primar în primul tur, confruntându-se apoi în turul doi cu Ion Sârbulescu, de această dată acesta candidând din partea PSD Mehedinţi. În turul doi Constantin Gherghe a câştigat cu un procent de aproximativ 67%.

Constantin Gherghe a fost reconfirmat în funcţia de primar în anul electoral 2012, obţinând cel de-al doilea mandat de primar din partea M N MH, o alianţă electorală formată din PDL, UNPR, PNŢ-CD şi PER. Constzantin Gherghe a fost ales din primul tur, deoarece pentru prima dată se modificase legislaţia electorală care prevedea ca primarii să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *