Mario Roșca, un elev de excepție al școlii mehedințene: performanțe extraordinare la concursurile de Șah, locul I la interpretare pian

Există copii foarte talentați în municipiul Drobeta Turnu Severin, care, prin performanțele pe care le obțin, fac cinste nu doar părinților lor, ci și orașului și județului în care trăiesc. Un astfel de copil este Mario Roșca. Deși are doar 16 ani, Mario Roșca, elev al Colegiului Național “Traian” din Drobeta Turnu Severin, are realizări notabile atât la școală, cât și în afara acesteia, prin pasiunile pe care le are. Este un elev silitor și conștiincios, ca dovadă că a promovat examenul de capacitate cu media generală 9,90, obținând nota 10 la Limba română și nota 9,80 la Matematică.

Pasiunea pentru șah i-a adus până în prezent multe premii la concursurile județene și naționale, dar a participat și la competiții internaționale. Face parte din Șah Club Drobeta, unde, alături de antrenorul său, se antrenează zilnic, țintind spre obținerea categoriei I și spre coeficientul ELO 1800.

Anul trecut, Mario Roșca a participat la Campionatele Mondiale de șah, clasându-se în primii 100 de jucători din lume la categoria lui de vârsta, o performanță cu adevărat remarcabilă. Este campion județean atât la ONSS, cât și în ierarhia șahului județean.

În acest an a participat la Campionatele Naționale de Juniori 2023, de la Eforie Nord, clasându-se pe un loc fruntaș, într-o competiție cu nume deja celebre, campioni naționali, europeni, școlari.

Tot în acest an, în luna august, Mario Roșca a obținut locul II la Grand Prix Classic Arad, un concurs de top, cu participare internațională, iar în urmă cu puțin timp, în Serbia, a ocupat locul II la concursul de la Belgrad, iar apoi locul I la concursul de la Niš.

Pe lângă șah, Mario Roșca mai este pasionat și de muzică. Această pasiune s-a concretizat printr-o performanță la fel de impresionantă. În data de 13 mai 2023, Mario Roșca a obținut locul I la Festivalul Concurs Internațional de interpretare pian „Micul virtuoz” – Ediția XIV, care s-a desfășurat la București.

Mircea Popescu