Lideri politici mehedinteni in competitie directa la locale

Scrutinul local din această vară, dincolo de miza politică în sine, constituie pentru unii politicieni locali atât o provocare, cât şi o revanşă politică. Scena politică locală s-a transformat mult compartiv cu ultimele alegeri locale, cele din vara anului 2012. De asemenea a existat o transformare profundă la nivelul liderilor politici, unii retragându-se, alţii încercând să se afirme, iar câţiva au ales alte partide politice. Printre aceştia se află şi Liviu Mazilu, actualul secretar-general al PSD Mehedinţi. În anul 2012 acesta era preşedintele PNL Mehedinţi, poziţia sa politică de atunci fiind deţinută în prezent de către Virgil Popescu.

Liviu Mazilu şi revanşa în faţa liberalilor

La alegerile locale din anul 2012, Liviu Mazilu era preşedinte al PNL Mehedinţi şi unul dintre liderii importanţi ai alianţei politice de atunci care a câştigat alegerile în judeţ, USL Mehedinţi. În această calitate, Liviu Mazilu şi-a adus o contribuţie decisivă la victoria alianţei pe care o reprezenta, aportul liberalilor fiind unul important. Liberalii mehedinţeni, conduşi atunci de Liviu Mazilu, au reuşit să obţină aleşi locali importanţi atât în urma votului direct, cât şi ulterior, prin vot indirect, respectiv un vicepreşedinte al CJ Mehedinţi, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin şi viceprimari în judeţ. Însă cea mai mare performanţă electorală pentru PNL Mehedinţi în anul 2012 a fost câştigarea a două oraşe în judeţ – Orşova şi Strehaia. Cu toate acestea, la un an după scrutinul local, Liviu Mazilu era îndepărtat din fruntea PNL Mehedinţi, apoi exclus din partid. A optat pentru PNŢ-CD Mehedinţi, partid pe care l-a condus la scrutinul europarlamentar din primăvara anului 2014. Cu acest partid a obţinut în judeţ dublu faţă de media pe ţară, însă posibilităţile limitate ale acestui partid nu-i permiteau o revenire în forţă în politica locală. A ales în final PSD Mehedinţi, partid în care activează în prezent şi unde deţine funcţia de secretar-general. Liviu Mazilu a fost considerat pe bună dreptate un foarte bun organizator, un politician care e capabil să organizeze eficient un partid în teritoriu. Funcţia politică pe care o deţine în PSD Mehedinţi i se potriveşte şi este una foarte importantă în alegeri. Dacă în anul 2012 PNL şi PSD Mehedinţi erau aliaţi, în acest an electoral aceste două partide sunt cei mai mari adversari politici. În noua poziţie politică pe care o deţine, Liviu Mazilu are o dublă responsabilitate politică. Pe de-o parte va trebui să se implice cu suficientă responsabilitate pentru ca partidul pe care îl reprezintă şi în care are un rol important să câştige alegerile în judeţ, iar, pe de altă parte, să îşi ia o revanşă politică în faţa PNL Mehedinţi, partidul din care a fost exclus. Dincolo însă de acest explicabil orgoliu politic personal, Liviu Mazilu trebuie să dovedească, în primul rând ca lider al PSD Mehedinţi, că poate să impună actualul său partid în faţa fostului său partid.

PNL Mehedinţi într-un moment favorabil

În acest moment, Virgil Popescu este preşedintele plin al PNL Mehedinţi şi liberalul cu cea mai mare influenţă în partid. PNL Mehedinţi a crescut mult în ultimii ani atât ca forţă politică, dar şi din punctul de vedere al structurilor teritoriale. PNL Mehedinţi se găseşte, în această perioadă premergătoare scrutinului local, într-o poziţie extrem de favorabilă, beneficiind în acest moment de o susţinere politică mare. A contribuit la asta şi faptul că s-a produs fuziunea cu PDL Mehedinţi, fuziune care a întărit, fără îndoială, partidul în teritoriu. PNL Mehedinţi are o mare oportunite electorală în acest an electoral, fiind pentru prima dată în istoria sa când are şanse reale să câştige alegerile locale în judeţ. Această responsabilitate îi revine în primul rând lui Virgil Popescu, preşedintele PNL Mehedinţi, care, totodată, are marea şansă de a-şi conduce partidul spre o victorie istorică. Fără îndoială că nu va fi uşor pentru PNL Mehedinţi să depăşească PSD Mehedinţi, întrucât are în faţă un adversar extrem de redutabil. Însă pentru Virgil Popescu şi PNL Mehedinţi scrutinul din vară reprezintă, prin prisma conjuncturii politice create la nivelul judeţului, o mare oportunitate de victorie. Virgil Popescu este însă, în momentul de faţă, liderul incontestabil al PNL Mehedinţi, iar o victorie în faţa PSD Mehedinţi şi a tandemului Aladin Georgescu – Liviu Mazilu i-ar crea, fără niciun fel de discuţie, o anvergură de lider politic de forţă, devenind practic principalul om politic al judeţului.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *