Ion Mîţu – o retragere discretă din viaţa publică mehedinţeană

nelu_mituIon Mîţu, a fost înlocuit din funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi. A fost ulţima funcţie publică pe care Ion Mîţu a deţinut-o în judeţul Mehedinţi. Contrar unei aşteptări mult mai mari, Ion Mîţu a avut, după ce nu a mai fost prefect al judeţului, o evoluţiei modestă în peisajul public local.

Era de aşteptat o revenire a sa pe scena pe politică locală, însă fostul prefect al judeţului nu a mai avut nici forţa, dar nici conjunctura politică pentru o afirmare, aşa cum a avut când făcea politică.

Chiar dacă a încercat să se mai angajeze politic, Ion Mîţu nu a mai reuşit să revină. După numirea sa în funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi s-a crezut că aceasta este de fapt o rampă de relansare în viaţă publică mehedinţeană.

În perioadă premergătoare scrutinului local de anul trecut s-a vorbit chiar despre o posibilă candidatură a lui Ion Mîţu pentru o funcţie publică aleasă. În cele din urmă aceasta nu s-a mai întâmplat, iar Ion Mîţu a devenit o persoană din ce în ce mai neînsemnată, chiar dacă deţine o funcţie publică importantă.

Aceasta nu i-a adus fostului prefect niciun capital de încredere, dimpotrivă Ion Mîţu şi-a exercitat atribuţiile de şef al CJAS Mehedinţi într-o linişte aproape totală. Înlocuirea sa din această funcţie echivalează cu retragerea sa din viaţa publică mehedinţeană.

Va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, ca Ion Mîţu să mai revină sau să mai spere că poate reveni într-o funcţie publică aleasă sau numită la nivelul judeţului Mehedinţi, oricare ar fi conjunctura politică existentă.

O activitate politică şi administrativă intensă

Ion Mîţu, fostul prefect al judeţului Mehedinţi, a activate foarte mulţi ani în PD Mehedinţi. De fapt, s-a numărat printre fondatorii în judeţ ai fostului PD Mehedinţi.

A fost de-a lungul timpului ales local, consilier judeţean. Ion Mîţu s-a afirmat în viaţa politică mehedinţeană ca membru al PD Mehedinţi, dar mai ales ca secretar general al acestui partid, funcţie pe care a şi exercitat-o cu eficienţă foarte mulţi ani. Pentru că succesul electoral din anul 2008 al PDL Mehedinţi i se datorează într-o măsură foarte mare şi lui Ion Mîţu, care şi-a adus o contribuţie importantă.

Mai mult, acesta a fost unul dintre cei mai vechi membri ai partidului, rămânând ataşat partidului. În toată activitatea sa politică, Ion Mîţu a demonstrat abilităţi reale de politician. Rolul său în special în ceea ce priveşte latura organizatorică a partidului a fost unul deosebit de important pentru întărirea politică a formaţiunii pe care o reprezenta.

De asemenea, PD Mehedinţi a trecut, de-a lungul existenţei sale, prin perioade dificile, de opoziţie, când implicarea şi unitatea partidului erau esenţiale pentru afirmarea politică. Ion Mîţu, alături de alţi membri ai partidului, dar în primul rând de preşedintele formaţiunii la acea dată, Mihai Stănişoară, a rămas pe baricade să lupte şi să creadă în victoria PD Mehedinţi. Oricât a fost de greu, nu a abandonat niciun moment această bătălie.

În luna martie a anului 2009 a fost numit prefect al judeţului Mehedinţi, funcţie în care a stat până în vara anului 2012. Cât timp a fost prefect, Ion Mîţu a demonstrat că se poate implica cu responsabilitate în administraţia judeţeană. A exercitat această funcţie cu multă implicare, fiind un prefect-jucător, aşa cum îi plăcea să-şi spună.

Realizarea pasarelei din localitatea Ciochiuţa, de lângă oraşul Strehaia, este meritul său, obiectiv necesar şi pentru care Ion Mîţu s-a zbătut foarte mult să fie finalizat. După ce a fost înlocuit din funcţia de prefect al judeţului, a revenit în PDL Mehedinţi, fiind numit prim-vicepreşedinte al partidului.

Nu a stat mult timp deoarece partidul a fuzionat cu PNL Mehedinţi. A devenit membru al PNL Mehedinţi, însă, la scurt timp, s-a retras din politica mehedinţeană.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *