Ion (Bebe) Cupă își sapă singur groapa politică. Dacă vrea să fie ministru în CV, e opțiunea lui și are dreptul la ea

Ion_CupaMehedințeanul Ion Cupă este propunerea pentru ministerul Economiei în noul Guvern. Nu văd această acceptare a funcție de ministru decât ca pe un orgoliu personal, o dorință de a-I fi trecută funcția de ministru în CV, cu riscul de a părăsi definitiv scena politică.

Bebe Cupă, așa cum mai este cunoscut, este un politician mehedințean cu multă experiență. A crescut și s-a lansat în politica mare la umbra lui Mihai Stănișoară, în PD Mehedinți, fiind, în afara gradului de rudenie, un fel de discipol al său. De fapt, Ion Cupă este singurul politician mehedințean care l-a urmat necondiționat pe Mihai Stănișoară, pe traseul PD, PDL, PNL, PLD și ALDE.

Conjunctura a făcut ca în cele din urmă să ajungă președintele ALDE Dolj, iar din această poziție a reușit să fie reales în funcția de deputat. Evident, era o oportunitate mai mare, deoarece Doljul fiind un județ mult mai mare din punctual de vedere al populației, șansele să fie reales erau de asemenea mult mai mari.

În legislatura 2012-1016, Ion Cupă a fost ales deputat de Gorj pe listele Alianței România Dreaptă.

În noul context în care se găsește ALDE, Ion Cupă avea doar două posibilități: fie să rămână în opoziție alături de Călin Popescu Tăriceanu, fie să treacă de partea PSD, ceea ce a și făcut. Ambele opțiuni imoplică riscuri în ceea ce privește cariera lui politică viitoare, dacă dorește să mai rămână în politică. A ales să se alăture PSD, ca membru ALDE, în noul Guvern, unde a fost nominalizat pentru Ministerul Energiei.

Din punct de vedere electoral, dat fiind faptul că este vicepreședinte ALDE, în noua alianță format cu Pro România avea șamse mari să fie propus pe un loc eligibil la alegerile parlamentare de anul viitor. Rămânând alături de PSD, mi-e greu să cred că acest partid i-ar putea oferi o perspectivă sigură în acest sens, pentru că PSD are oamenii lor fie parlamentari în funcție, fie alți aspiranți din partid.

Cu alte cuvinte, cred că Bebe Cupă și-a săpat singur și conștient groapa politică. Dar dacă a făcut-o pentru a fi ministru, care apoi se trece în CV-ul politic, este o opțiune. Și Ion Cupă avea dreptul la ea.

O singură dată în viață ți se poate oferi funcția de ministru, ceea ce nu e puțin lucru, contează pentru orice politician.

În eventualitatea în care va prelua portofoliul Energiei, nu știu cât de mult poate să facă Ion Cupă din această funcție. Ar trebui să ocupe această funcție puțin peste un an de zile, timp în care sunt trei rânduri de alegeri (prezidențiale, locale și legislative) și în care cam toți politicienii sunt în campanile electoral.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *