Două momente istorice şi de patriotism ale generaţiei mele. Va fi şi cel de-al treilea?

Mircea_Popescu_77Generaţia străbunicilor mei a participat la Primul Război Mondial şi a făcut România Mare. Generaţia bunicilor mei a participat la cel de-al Doilea Război Mondial şi a asistat la alte momente istorice la fel de importante: pierderea unei însemnat teritoriu al ţării, abdicarea Regelui, instaurarea comunismului. Generaţia părinţilor mei s-a născut odată cu înstaurarea comunismul şi a traversat toată această perioadă de avataruri. Au fost momente şi situaţii tensionate, ca de pildă invadarea Cehoslovaciei de către URSS în anul 1968, un moment important al istoriei contemporane, în primul rând datorită consecinţelor care ar fi urmat. A fost atunci un moment de înalt patriotism, iar românii ar fi fost gata să-şi apere ţară după celebrul miting al lui Nicolae Ceauşescu în care condamna această intervenţie.

Generaţia mea, născută în plin comunism, în plin cult al personalităţii lui Nicolae Ceauşescu, a traversat câteva evenimente importante a traversat nomentele istorice şi de patriotism.

Două cred că au fost cele mai importante momente de patriotism ale generaţiei mele.

Revoluţia Română din decembrie 1989 rămâne cel mai important moment istoric şi patriotic cu care am fost contemporan. Eram la vremea aceea elev, minor, însă suficient de mare pentru a înţelege ce se întâmplă. A existat atunci un puternic elan patriotic, pentru că românii au ieşit atunci în stradă şi au murit pentru ţara lor, s-au jertfiit pentru ţară, înlăturând comunismul de la putere. Ţin minte cum revoluţionarii îşi puseseră banderole tricolore pe braţ, iar peste tot fluturau celebrele drapele tricolore îngăurite, cu stema RSR scoasă de pe ele. Au murit la acele evenimente sângeroase şi copii de vârsta mea.

Centenarul Marii Uniri pe care îl sărbătorim acum este de asemenea un moment important. Tot acest an a stat sub semnul Centenarului, fiind organizate atâtea manifestări specifice şi arborându-se mai mult decât oricând sentimentul iubirii de ţară.

În actualul context militar, ca membră a NATO, cu secutitatea teritorială asigurată, şi politic, membră a Uniunii Europene, este exlus ca România să mai fie angajată în vreun conflict armat sau de altă natură, atât în interiorul ţării, cât şi în relaţiile internaţionale. Şi este foarte că este aşa!

Să ne bucurăm că suntem contemporani cu Centenarul Marii Uniri pentru că este un eveniment şi un moment unic la care asistăm şi în care ne simţim, poate mai mult ca alte dăţi, cu adevărat români.

În perspectivă, mai există un singur moment istoric, de mândrie naţională, pe care îl văd, poate cel mai măreţ şi cel mai glorios: Unirea cu Republica Moldova! Nu ştiu dacă generaţia mea va mai prinde şi acest moment, dar am convingerea că se va întâmpla.

Să ne bucurăm că suntem contemporani cu Centenarul Marii Uniri pentru că este un eveniment şi un moment unic la care asistăm şi în care ne simţim, poate mai mult ca în alte dăţi, cu adevărat români.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA !!! LA MULŢI ANI ROMÂNI DE PRETUTINDENI !!!

Mircea Popescu     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *