Ion_SarbulescuIon Sârbulescu a fost, fără îndoială, cel mai charismatic politician mehedinţean. El a intrat în politică chiar în anul 1990, optând pentru PNL Mehedinţi, partid în care a cunoscut deplina sa afirmare ca politician. Primul eşec din cariera sa politică a fost în anul 1996, când putea să devină preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Nu a fost posibil pentru că aliaţii săi din CDR Mehedinţi, ţărăniştii, au votat în favoarea pesedistului Constantin Sârbulescu.

Marea sa victorie politică şi electorală avea să vină patru ani mai târziu, în anul 2000, când a ajuns senator, fiind votat cu mult peste media PNL Mehedinţi în judeţ. Anul 2000 a fost de altfel cel mai fast an politic pentru Ion Sârbulescu, chiar dacă tot atunci pentru, pentru prima dată, a pierdut batălia pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin în faţa primarului Constantin Dinu. Tot cu aceasta avea să se confrunte şi la următoarele alegeri, cele din anul 2004, scrutin la care Ion Sârbulescu venea puternic din urmă şi beneficia de un support elşectoral mare. În turul al doilea a beneficiat şi de susţinerea tuturor partidelor de dreapta. Cu toate acestea, a pierdut şi această bătălie electorală, Constantin Dinu rămânând în continuare primar. Ramân la părerea că Dinu putea fi învins în anul 2004 de către Ion Sârbulescu. Existau premise clare pentru o victorie, însă anumite erori politice ale lui Ion Sârbulescu, cât şi adoptarea unei strategii electorale greşite au făcut posibilă realegerea primarului Constantin Dinu.

Din acel moment a început să intervină declinul său politic. Chiar dacă în anul următor, 2005, a fost numit director general al RAAN, cea mai mare unitate economică a judeţului, Ion Sârbulescu a făcut un pas înapoi din prim-planul politicii locale. În anul 2007 a demisionat din PNL Mehedinţi, după ce a fost schimbat din funcţia de director al RAAN, fiind înlocuit cu liberalul Constantin Săceanu. A ales PLD Mehedinţi, partid proaspăt înfiinţat în judeţ. Nu a rămas mult timp nici în acest partid, pentru că alegerile locale din anul 2008 au creat o altă conjunctură politică. Viceprimarul de la acea dată, Constantin Gherghe, a demisionat din PSD Mehedinţi înscriindu-se în PDL Mehedinţi.

Rămas  fără candidat pentru funcţia de primar, PSD Mehedinţi, în frunte cu Eugen Nicolicea, i-au propus lui Ion Sârbulescu să candideze din partea lor. Era a treia candidatură consecutivă pentru Ion Sârbulescu. Cu un Gherghe pe val şi cu o imagine foarte bună, Ion Sârbulescu a pierdut în turul al doilea la o diferenţă confortabilă. În cele din urmă a revenit în PNL Mehedinţi, unde a încercat să-şi continuie cariera politică.

Ultima încercare de revenire în forţă s-a consemnat în anul 2013, cand a candidat pentru funcţia de preşedinte al PNL Drobeta Turnu Severin, fiind învins de actualul preşedinte, Daniel Cârjan. A demisionat apoi din partid şi s-a înscris în PLR Mehedinţi, partid proaspăt înfiinţat în present, unde a rămas până în prezent, acesta activând acum în cadrul ALDE Mehedinţi.

Cariera politică a lui Ion Sârbulescu s-a încheiat fără prea mari realizări. Cu siguranţă merita un altfel de destin politic. Anumite erori politice mari pe care le-a făcut în cariera sa, dar şi unele conjuncturi politice nefavorabile i-au anulat un parcurs politic de exceptie. Cu toate acestea, Ion Sârbulescu rămâne figura cea mai charismatică a politicii mehedinţene postdecembriste.

Mircea Popescu