Dosar de politician mehedintean: Dan Trancota – un mare traseist politic

Dan_Trancota

Dan Trancotă a apărut în politica mehedinţeană după alegerile parlamentare din anul 2000, când a fost numit de către primul-ministrul guvernului PSD de atunci, Adrian Năstase, în funcţia de prefect al judeţului Mehedinţi. La acel moment avea calitatea de membru al PSD Mehedinţi, întrucât prefecţii puteau să fie membri de partid.

A stat în această funcţie până în vara anului 2004, când a fost înlocuit cu Constantin Zimţa. În toamna aceluiaşi an se înscria în PNG-CD Mehedinţi, unde a candidat fară succes pentru funcţia de deputat din partea acestui partid. A fondat apoi în judeţ PIN Mehedinţi, partid în care nu a stat prea mult timp.

La ultimele alegeri locale, cele din anul 2012, Dan Trancota a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Vânju Mare, oraşul său natal, din postura de membru al PC Mehedinţi. Deşi a mai deţinut timp de un mandat funcţia de primar al oraşului Vânju Mare, Dan Trancotă a pierdut lamentabil acel scrutin, în urma unei competiţii în care s-a crezut învingător clar. Înfrângerea a fost cu atât mai mare cu cât Dan Trancotă pleca favorit în acea competiţie electorală. Nu se ştie exact care au fost cauzele acelei înfrângeri, însă cert este faptul că ea a fost un eşec politic total pentru fostul prefect al judeţului.

Această înfrângere de proporţii a avut, cum s-a putut observa, consecinţe politice, îndeosebi asupra evoluţiei sale pe scena politică locală, Dan Trancotă devenind un politician pe cât de instabil, pe atât de controversat politic.

Fostul prefect al judeţului Mehedinţi a oscilat în ultimii ani în politica judeţului pe la mai multe partide, părând să nu-şi găsească locul în niciunul. A schimbat mai multe partide, unde nu a performat electoral, ultimul scrutin local găsindu-l în postura de şef al PC Vânju Mare. Înaintea alegerilor locale, Dan Trancotă părea nu doar optimist, dar şi un preşedinte de organizaţie care îşi găsise locul şi rolul politic.

În cele din urmă a părăsit şi PC Mehedinţi, iar acum activează în cadrul PNL Mehedinţi, fiind şi candidatul acestui partid politic pentru funcţia de primar al oraşului Vânju Mare la alegerile din data de 5 iunie.

Dan Trancotă a fost fără îndoială un mare traseist politic, poate cel mai mare traseist politic al judeţului, şi nu a fost niciodată un politician în adevăratul sens al cuvântului. Nici măcar atunci când a fost lider de partid.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *