Dosar de politician mehedintean: Adrian Duicu sau cum sa pierzi totul din cauza propriei lacomii

adrian_duicuAscensiunea politică a lui Adrian Duicu a fost una fulminantă. La începutul anilor 2000, acesta era secretar general al PSD Mehedinţi şi nimic nu prevestea că peste doar câţiva ani, avea să fie stăpânul absolut al acestui partid. Promovat în partid de către Eugen Nicolicea, experimentat politician care a stat în fruntea PSD Mehedinţi din 2000 până în 2009, Adrian Duicu a ajuns, în cele din urmă, şef peste social-democraţii mehedinţeni. Momentul prielnic a fost începutul anului 2009, când, beneficiind de un context politic favorabil, Adrian Duicu a reuşit să-l înlăture din fruntea PSD Mehedinţi pe Eugen Nicolicea, luându-i locul la şefia organizaţiei judeţene. Adrian Duicu a profitat în ascensiunea sa politică şi de o conjunctură politică favorabilă, deoarece în anul 2008, PSD Mehedinţi a suferit cea mai categorică înfrângere electorală la alegerile locale, pierzând atât preşedinţia Consiliului Judeţean, cât şi primăria municipiului Drobeta Turnu-Severin. Eugen Nicolicea, în calitatea sa de preşedinte de partid, a fost considerat principalul responsabil de acest insucces electoral. Exista, aşadar, o justificare reală pentru o schimbare fundamentală. Aşa a ajuns Adrian Duicu să devină preşedintele PSD Mehedinţi, după ce în prealabil, îşi exercitase, la maximum, influenţa în rândul organizaţiilor teritoriale. Ajuns preşedinte al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu a dorit să acceadă şi în funcţii publice. Crearea USL Mehedinţi a fost un bun prilej pentru Adrian Duicu de a-şi atinge mai uşor obiectivele personale. Chiar dacă fiecare partid a propus candidaţi pentru cea mai importantă funcţie politică aleasă, în cele din urmă, Duicu a fost desemnat drept candidat unic al USL Mehedinţi. A fost ales preşedinte al CJ Mehedinţi, atingându-şi astfel visul de a conduce judeţul şi de a-şi exercita discreţionar puterea.

În luna aprilie a anului 2014, Adrian Duicu, fostul preşedinte al PSD şi al Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie. A stat în arestul Poliţiei Capitalei luni bune, apoi în arest la domiciliu, în această perioadă fiind şi suspendat din funcţia administrativă pe care o deţinea. Lovitura de graţie primită de Adrian Duicu a fost la începutul anului trecut când a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma procesului pe care îl avea cu Agenţia Naţională de integritate. Ca urmare a hotărârii ÎCCJ, prefectul judeţului Mehedinţi a fost obligat să semneze ordinal de încetare a mandatului de preşedinte al CJ Mehedinţi a lui Adrian Duicu. În felul acesta s-a pus capăt unei cariere politice şi administrative care părea să fie una promiţătoare, fie şi pentru faptul că Adrian Duicu conducea cea mai puternică foaţă politică a judeţului.

O carieră politică ratată

Arestarea preventivă a lui Adrian Duicu a atras consecinţe directe aspura sa. Acesta a fost mai întâi suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, iar apoi şi din cea de preşedinte al PSD Mehedinţi. Perspectiva nu era una favorabilă, pentru că indiferent de evoluţia situaţiei sale juridice, nu se mai putea pune problema ca Adrian Duicu să-şi mai poate continua cariera politică. A fost, fără îndoială, cea mai spectaculoasă şi ruşinoasă ieşire din scenă a unui politician mehedinţean. Un destin politic trist. Însă dincolo de asta, rămâne întrebarea: cum poate un politician care a ajuns să deţină cea mai mare funcţie şi cea mai mare influenţă politică să-şi rateze, din cauza propriei lăcomii, o carieră politică ce părea una promiţătoare? Adrian Duicu a demonstrat însă că este posibil.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *