Deputatul Ion Cupă: Contractele publice nu trebuie să fie secrete de partid şi de stat

Ion_Cupa_PMPDe aproape doi ani, un proiect de lege iniţiat de PMP se află pe ordinea zi a plenului Camerei Deputaţilor, însă mereu amânat la vot. Proiectul de lege vizează modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Ca principiu, proiectul PMP vrea aducerea la zi a legii informaţiilor publice, ţinându-se cont de faptul că dezvoltarea tehnologică în epoca digitalizării poate facilita o actualizare mai rapidă şi mai detaliată a acestor informaţii. Fapt care ar creşte gradul de transparenţă aşteptat de cetăţeni.

Concret, prin această lege vrem ca  instituţiile/ autorităţile administraţiei să aibă obligaţia de a publica pe paginile lor de internet detalii referitoare la situaţia, actualizată lunar, a veniturilor şi cheltuielilor bugetare, contractele de achiziţii publice, concesionările de lucrări şi servicii.

Mai concret, în privinţa veniturilor bugetare, legea propusă de noi impune autorităţilor/ instituţiilor să publice pe site -urile lor situaţia detaliată pe surse de finanţare, finanţări rambursabile, fonduri externe nerambursabile, venituri proprii.
În privinţa cheltuieilor bugetare, legea cere  instituţiilor să publice situaţia detaliată a plăţilor referitoare la achiziţiile publice, stadiul programelor de investiţii publice, dar şi situaţia drepturilor salariale legale, precum şi cele prevăzute de alte acte normative. Cetăţenii trebuie să ştie cât câştigă cei aflaţi în serviciul lor, comparativ cu munca depusă.

În privinţa contractelor de achiziţii şi concesiuni, legea prevede obligaţia de a fi publicate obiectul contractului, sumele aferente, procedura de achiziţie/contractare folosită, durata contractului, numele câştigătorului etc.

O asemenea lege ar putea creşte gradul de încredere al cetăţenilor în instituţiile publice, ar fi un instrument de reducere a corupţiei şi, în acelaşi timp, de creştere a eficienţei administraţiei publice.
Proiectul legislativ se află din 15 octombrie 2018 pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, însă nu a fost supus votului.
Sper ca în sesiunea extraordinară a Parlamentului, care se deschide pe 15 iulie, va exista suficientă voinţă politică, şi la putere, şi la opoziţie, pentru ca acest proiect de lege al PMP să fie adoptat. Ar fi în folosul cetăţenilor care ne-au trimis prin votul lor să-i reprezentăm aşa cum se cuvine.

Ion Cupă
Deputat PMP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *