Deputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş: „Zilele oraşului Drobeta-Turnu Severin”

Alina_Teis_deputatDeputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a susţinut miercuri, 18 aprilie 2018, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor în care a vorbit despre oraşul Drobeta Turnu Severin în preajma sărbătoririi zilelor oraşului.

Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Zilele oraşului Drobeta-Turnu Severin

Drobeta-Turnu Severin, oraşul care a fost prima cetate a banilor Olteniei. Anul 1833 e cel în care a apărut, odată cu decretul generalului Pavel Kiseleff, de la 23 aprilie. Atunci s-a hotărât şi construirea sa în câmpul Severinului, primul nume primit fiind cel de oraşul „Severinul”. Iar denumirea aceasta s-a menţinut până în al optulea deceniu al secolului al XIX-lea, când a fost înlocuită cu cea de Turnu- Severin. Numele oraşului nu a fost întâmplător, ci preluat de la un toponim mai vechi despre realităţi româneşti din acest loc, respectiv cetatea Severinului, moşia Câmpul Severinului şi apoi satul Severinul, aşezare care a precedat înfiinţarea oraşului modern.

Oraşul de astăzi a luat naştere în urma unui plan bine pus la punct. Astfel, străzile au fost construite încât să cadă perpendicular pe Dunăre sau să fie paralele cu fluviul. S-a dezvoltat încetul cu încetul, iar în preajma anului 1900 ajungea să fie unul din oraşele moderne ale României. Mai apoi, în perioada interbelică, Turnu Severin ajunge printre primele optsprezece mari centre urbane ale ţării.

Astăzi, Drobeta-Turnu Severin e unul din cele mai frumoase oraşe de la Dunăre. Şi unul din cele mai liniştite. Oraşul este bine pus la punct, spaţiile verzi ample şi amenajate, centrul bine aranjat. Iar fostul turn de apă construit cam acum o sută de ani este azi un centru cultural de unde poţi admira întreaga panoramă a oraşului.

Pe scurt, Drobeta-Turnu Severin e unul din locurile prin care trebuie să treci măcar o dată în viaţă, pentru că ai ce vedea. Muzee, palate, castele, monumente şi, cum spuneam, multe peisaje de vis. Iar dacă ajungeţi aici, e important să ştiţi că, pentru că oraşul s-a născut în preajma sărbătorii Sfântului Gheorghe, severinenii l-au ales pe el să le patroneze spiritual locul în care stau.

Aşa că, în fiecare an, cei de aici îşi sărbătoresc oraşul, la sfârşitul lunii aprilie. O tradiţie păstrată deja din anul 1990, atunci când primăria a reluat şirul manifestărilor dedicate zilelor oraşului, care fuseseră întrerupte după Al Doilea Război Mondial.

Cu ocazia zilelor acestui frumos oraş, vreau să le spun “La mulţi ani” tuturor celor care îl locuiesc. Şi să îi rog, atât pe simplii cetăţeni, cât şi pe cei aflaţi la conducere, să aibă grijă de el. Să-i păstreze frumuseţea şi să-l facă să fie din ce în ce mai prosper. Cred că atât cei care vor locui aici, cât şi cei care au pus umărul la crearea lui, merită ca noi să ne dăm tot interesul. Să investim în el, în aşa fel încât viitorul oraşului şi al severinenilor să fie unul frumos.         

Vă mulţumesc!
Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

Bucureşti, 18 aprilie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *