Deputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş: „Să reparăm nedreptăţile din zona montană”

Alina_Teis_declaratieDeputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a susţinut, astăzi, 21 noiembrie 2017, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor, cu tilul „Să reparăm nedreptăţile din zona montană”, prin care doreşte o reparaţie legislativă, astfel încât unele unităţi teritorial-administrative ale judeţului Mehedinţi să între în zona montană. Prin aceasta reparaţie, deputata Alina Teiş consideră că aceste localităţi pot beneficia de protecţie şi proiecte specifice de dezvoltare după ce vor fi incluse în zona montană a judeţului Mehedinţi.

Iată textul declaraţiei politice:

Stimate domnule Preşedinte de şedinţă,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Judeţul Mehedinţi, poarta de intrare a istoriei în România, reprezintă şi geografic o proporţionalitate a formelor de relief asemănătoare ţării: 33% câmpie, 33% ape, 33% munte.

Cu toate acestea, din totalul de 65 de unităţi administrativ-teritoriale, în zona montană mehedinţeană, conform legislaţiei în vigoare (Legea muntelui nr. 347/2004; Ordinul Ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 355/2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitării şi listei unităţilor administrativ-teritoriale din zona montană defavorizată), se află doar un număr de 11 (unsprezece) unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 15%, cu o suprafaţă de 18% din cuprinsul judeţului.

Localităţi montane sută la sută, precum Orşova, perla mehedinţeană a Dunării, fluviu ce taie în două Carpaţii Occidentali; Bala, staţiune turistică de interes local, Şviniţa, comună cu peste 20% cetăţeni români de naţionalitate sârbă, comunele de munte Iloviţa şi Bîlvăneşti, care păstrează vie tradiţia românească a muntelui, atât în privinţa tradiţiilor, dar şi a vieţii cotidiene, sunt în afara zonei montane şi, astfel, pe nedrept, sunt excluse din acţiunile pentru protecţia şi dezvoltarea durabilă a zonei montane la nivel local, neavând posibilitatea unui schimb de informaţii cu alte spaţii montane, nu pot crea proiecte specifice, studii de fezabilitate, memorii de necesitate sau fundamentări pentru a sprijini persoanele fizice şi juridice de a înfiinţa exploataţii agricole montane, construcţii agroturistice, grajduri, anexe gospodăreşti moderne.

Ca deputat de Mehedinţi, îmi exprim convingerea, de la această tribună a Camerei Deputaţilor, că vom avea puterea să reparăm unele nedreptăţi suferite de comunităţile montane, excluse total sau parţial din zona montană, în anul 2007, şi să încercăm, legislativ, o delimitare (redelimitare) reală a zonei montane a României, inclusiv a zonei montane mehedinţene.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

Circumscripţia electorală nr. 27 Mehedinţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *