Deputata de Mehedinți, Alina Teiș, co-inițiator la Legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale

Deputatmhh_Alina_Teis3Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 18 septembrie 2019, cu 281 de voturi PENTRU, Legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale. Deputata PSD de Mehedinți, Alina Teiș, este unul dintre co-inițiatorii acestei legi. Parlamentarul mehedințean spune că această lege se impunea și ea prevede accesul la serviciile medicale pentru copiii cu vârsta până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele de sănătate, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă și nu dețin cod numeric personal.

„Am fost co-inițiator și am votat această lege pentru că este una binevenită. Pot să vă spun că anual, în România, sunt abandonați în maternități sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Conform datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuții abandonați în maternitate nu aveau identitate. Există, de asemenea, un procent de 10% dintre minorii aflați în centrele de plasament care nu au un certificat de naștere.
În prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile și un an. Peste 160 de mii de români nu au carte de identitate, aceștia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document”, a declarat Alina Teiș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *