Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
PSD, singurul partid care promovează egalitatea de gen dintre bărbaţi şi femei
Egalitatea de gen reprezintă o valoare fundamentală a social – democraţiei. Partidul Social Democrat promovează acest principiu, înscriind, în Statut şi în alte documente de bază, obiective, care să conducă la instaurarea unui sistem paritar între bărbaţi şi femei.
Congresul P.S.D. din 10 martie anul acesta a adoptat modificări de reprezentare egală între bărbaţi şi femei pentru funcţia de vicepreşedinte, în cele 8 regiuni. Totodată, în funcţia de Preşedinte – executiv al partidului a fost aleasă tot o femeie, în persoana doamnei Viorica Dăncilă, Prim-ministru al României.
Congresul a ales următoarele femei vicepreşedinte:
- Gabriela Firea, primar general al capitalei, în regiunea Bucureşti – Ilfov;
- Carmen Dan, ministru pentru regiunea de sud;
- Olguţa Vasilescu, ministru, regiunea de sud, Oltenia;
- Natalia Intotero, ministru, regiunea de vest;
- Roxana Mînzatu, deputat,pentru regiunea de centru;
- Doina Pană, deputat pentru regiunea de nord, Transilvania;
- Federovici Doina, senator pentru regiunea de nord, Moldova;
- Mirela Furtună, deputat, pentru regiunea sud – est.
Această hotărâre a Congresului vine ca urmare a propunerilor făcute de preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care susţine în mod consecvent promovarea femeilor, fapt ce este confirmat şi de prezenţa femeilor în Parlament, în Guvern şi în administraţia publică locală.
La nivelul Guvernului, Prim-ministru este femeie, sunt 8 femei ministru şi 23 femei secretar de stat, şefi de agenţii de nivel naţional.
În Administraţia Locală şi în Parlament situaţia este următoarea:
- Femei primar – 87, din care: municipii – 3 (Bucureşti, Reghin, Ţăndărei), oraşe – 3 (Negreşti – Oaş, Seini, judeţul Maramureş), Ştefăneşti, Argeş, comune 81.
- Femei viceprimar – 89;
- Femei consilier judeţean – 104;
- Femei consilier local – 3540;
- Femei parlamentar – 53 din care: 43 deputaţi şi 10 senatori.
România este un exemplu european. În ţara noastră, nu se poate vorbi de discriminare salarială între femei şi bărbăţi, aşa cum este în alte ţări ale Europei. În Germania, de exemplu, diferenţele salariale sunt, în medie, de 21,5% în favoarea bărbaţilor. În România nu există, pe piaţa muncii, discriminare de gen. Munca femeilor este apreciată, iar salariile femeilor, atât la stat, cât şi în mediul privat sunt aproape egale cu cele ale bărbaţilor.
Nu am cerut şi nici nu voi cere vreodată să fiu susţinută pentru că sunt femeie, ci vreau ca munca mea să fie apreciată. Să mă fac remarcată prin ideile şi principiile pe care pe promovez, pentru caracterul şi educaţia mea, pentru muncă şi seriozitate.
Dacă am pregătirea şi competenţele necesare, îmi doresc să am şanse egale cu orice bărbat pentru a ocupa o funcţie prin care să pot demonstra forţa, profesionalismul, echilibrul şi implicarea femeilor social – democrate.
Vă mulţumesc !
Deputat PSD Mehedinţi
Prof. Alina Teiş
Bucureşti, 28 martie 2018