Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
Ziua Internațională a Copilului
Copilăria este cea mai frumoasă etapă a vieții, este lumea din care ar trebui să lipsească tristețea, în copiii să știe doar să râdă. În copilărie avem parte de cele mai frumoase momente, ne facem amintiri pe care le păstrăm toată viața.
Și pentru că această perioadă este atât de importantă pentru noi, ne aducem aminte de ea de fiecare dată când vine 1 Iunie. În fiecare an, pe data de 1 Iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Copilului. E ziua în care iese mai mult ca niciodată la iveală copilul din noi, ziua care reprezintă un moment potrivit pentru a conștientiza nevoile copiilor noștri și pentru a lua măsuri. Măsuri care să-i sprijine, să le protejeze drepturile, să aibă grijă de viața și de sănătatea lor.
Decizia statelor de a stabili o zi internaţională a copilului are legătură cu data de 1 iunie 1925, o zi în care consulul general al Chinei la San Francisco a adunat câţiva zeci de copii chinezi orfani pentru a celebra împreună Festivalul Bărcii Dragon, o importantă sărbătoare chinezească.
Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în anul 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Atunci s-a adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului, iar după conferinţă, unele guverne au introdus Ziua Copilului ca sărbătoare internaţională, celebrată în unele state la 1 iunie, iar în altele, la diferite date ale anului.
În 1954, Adunarea Generala a ONU a adoptat Rezoluția cu numărul 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Adunarea a recomandat ca, începând din 1956, în toate țările să fie instituită o zi mondială a copilului. La 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a O.N.U. vota Declaraţia Drepturilor Copilului şi recomanda tuturor statelor membre să-i sărbătorească pe copii. Chiar dacă decizia nu a fost obligatorie, ea a fost respectată în multe state.
În prezent, ziua copilului este sărbătorită în mai bine de 50 de state. Și țara noastră sărbătorește această zi. Pe 16 noiembrie 2016, s-a promulgat legea prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală iîn care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 Iunie este nelucrătoare.
De 1 Iunie ne gândim la cei ce dau sens vieții noastre. Ne gândim la copiii noștri. Și încercăm să-i facem mai fericiți, să le oferim un viitor mai bun, să le dăm tot ce au nevoie pentru a crește, pentru a fi sănătoși, pentru a-i educa. Pentru ca, mai apoi, să fim mândri de ei.
De 1 iunie, trebuie să coștientizăm mai mult ca niciodată drepturile copiilor noștri, pentru că, orice copil are dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare. De asemenea, are dreptul la un nume, la o naţionalitate, are dreptul să-şi cunoască părinţii şi să fie îngrijit de aceştia.
Fiecare om care are copii, are și responsabilități. Trebuie să-i protejeze pe cei mici împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului, trebuie să le asigure șansa la o educaţie de calitate, prin care să aibă șanse egale dezvoltarea personalităţii lor. De asemenea, mai trebuie să le ofere șanse la un învăţământ primar obligatoriu şi gratuit, să le ofere accesul la liceu şi facultate, la servicii de informare şi orientare şcolară şi profesională. Pe scurt, fiecare copil trebuie să aibă o copilărie fericită, o adolescență lipsită de griji, pentru ca mai apoi să devină adultul responsabil.
1 Iunie este cel mai bun prilej de a sărbători copilăria şi copiii.
La mulți ani, tuturor copiilor! Și tuturor părinţilor! Să ne bucurăm de copiii noştri, iar copiii, la rândul lor, să se bucure cât mai mult timp de părinți!
Vă mulţumesc!
Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş
29 mai 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti