Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
Via Transilvanica, drumul spre identitatea Transilvaniei
Atunci când oamenii realizează lucruri deosebite, acestea trebuie promovate şi susţinute, în aşa fel încât să audă cât mai mulţi despre ele şi, să poată ajuta.
Un proiect deosebit, care cred că merită toată susţinerea noastră este Via Transilvanica. Vorbim de un drum unic, realizat de mai mulţi voluntari. Un traseu pentru drumeţii, lung de 950 de kilometri, care va începe la Drobeta – Turnu Severin, locul în care a intrat în ţară prima oară Regele Carol I, şi va ajunge la Putna, unde se odihneşte Ştefan cel Mare.
Infrastructura Via Transilvanica va avea acces la apă potabilă, cazare şi masă, dar şi la informaţii istorice şi culturale ale diferitelor zone geografice. Via Transilvanica va avea mai multe puncte importante, ca traseul Cerna, care va parcurge peisaje spectaculoase, de la malul Dunării la Munţii Cernei. Apoi urmează traseul cuprins între Orăştie şi Ulpia Traiana Sarmisegetusa, care va fi numit Terra Daco Romana, pentru că în acest ţinut sunt concentrate repere ale istoriei dacilor şi romanilor.
Următorul traseu este Valea Mureşului , un loc plin de istorie şi de fapte de vitejie. Acesta acoperă zona Blaj – Orăştie, va trece prin Alba Iulia, locul Marii Uniri. Cu o lungime de 125 km, Terra Saxonia este porţiunea de traseu care parcurge zona locuită odinioară de saşi. Terra Siculorum este cel de-al cincilea traseu al Via Transilvanica. Cei 88 de kilometri ai traseului traversează teritorii locuite de secuii care au contribuit la tot ceea ce este Transilvania în prezent.
Via Transilvanica va trece şi prin regiunea Călimani şi se va opri în nordul ţării, în Bucovina. Aici, pe un traseu de aproximativ 133 de kilometri, turiştii vor putea descoperi zone pitoreşti şi monumente unice în lume.
În cea mai mare parte a sa, drumul va fi marcat cu borne realizate de studenţi din toată ţara. Proiectul despre care vă vorbesc aparţine Asociaţiei Tăşuleasa Social. Aceasta are 18 ani de activitate, timp în care a avut o mulţime de proiecte. Printre cele mai importante se numără: Pădurea Pedagogică, prin care peste 6 mii de copii au învăţat în aer liber, Maratonul Via Maria Theresia, Şcoala de Mers pe Munte, Camionul de Crăciun şi Ziua Voluntarilor Mici. În plus, asociaţia a realizat multe campanii de împădurire şi a reuşit să adune peste 5 mii de oameni care să planteze arbori pe mai multe hectare.
Proiectul Via Transilvanica este unul cu adevărat special. Un proiect despre identitatea Transilvaniei, prin care turiştii străini, dar şi români, vor putea descoperi la pas ţara noastră.
Primii 140 de kilometri au fost deja realizaţi. Pentru următorii e nevoie şi de ajutorul nostru. Al tuturor. De aceea, vin cu apelul de a sprijini acest proiect, de a contribui chiar şi cu puţin.
Prefectul Nicolae Drăghiea a organizat, în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mehedinţi, o primă întâlnire în care a prezentat proiectul, unde preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, primarul municipiului Drobeta – Turnu Severin, Marius Screciu,dar şi primarii celorlalte unităţi administrative prin care va trece traseul, au fost de acord cu implicarea şi susţinerea realizării acestui drum turistic, unic în România.
Via Transilvanica este, cu siguranţă, una din cele mai frumoase şi mai inedite acţiuni şi ale noastre, ale mehedinţenilor.
Vă mulţumesc!
Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş
6 martie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti