Vreau să vorbesc despre viitor – al meu, al nostru, al copiilor noştri. Un viitor care, sperăm NOI, va fi mai bun. Și care va reduce birocraţia, va ajuta sănătatea, dar şi mediul economic, va încuraja viaţa de familie şi îi va răsplăti aşa cum se cuvine pe cei care au muncit o viaţă întreagă. Pe scurt, viitorul de care eu vreau să vorbesc e cel care ne va aduce tuturor un trai mai bun.
La acest trai mai bun nu se poate ajunge decât prin perseverenţă şi dedicare. Dar mai ales prin implementarea unor proiecte bine gândite.
Unele din proiectele care, cred eu, vor ajuta societatea românească să se dezvolte, se regăsesc în programul de guvernare al partidului. Câteva dintre ele vreau să le aduc în discuţie astăzi.
În primul rând, vreau să încep cu Legea Pensiilor Publice. Conform proiectului de act normativ, principiile fundamentale ale noii legi a pensiilor sunt: contributivitatea, egalitatea, solidaritatea socială şi imprescriptibilitatea. Punctul de pensie va creşte până la 1.775 de lei în anul 2020. Iar noua lege va elimina inechităţile dintre beneficiarii sistemului şi va reduce vârsta de pensionare. Totul pentru ca bătrânii care şi-au dedicat o viaţă întreagă muncii să fie răsplătiţi aşa cum se cuvine.
O altă lege aflată în programul de guvernare este cea a adopţiilor. Aceasta prevede ca, pentru fiecare copil care are între 3 şi 6 ani, familia adoptivă să primească lunar, până la majoratul tânărului, câte 600 de lei. Iar pentru copiii care au 7 ani, adoptatorii vor primi câte 900 de lei pe lună de la stat.
Tot prin intermediul acestui proiect, se vor redeschide porţile către adopţiile internaţionale. Autorităţile vor trebui să găsească rudele copilului de până la gradul III ca să poată deschide procesul adopţiei acestuia, în loc de gradul IV, cum e acum. În plus, copiii care au împlinit 14 ani au şansa să fie înfiaţi, acest lucru fiind, în prezent, destul de dificil. Pentru fiecare copil adoptat, familia adoptivă primeşte 1.500 de lei pe an de la stat, pentru a plăti serviciile de recuperare medicală sau psihologică, de care are nevoie copilul, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.
Un alt proiect important, de data aceasta pentru infrastructura în sănătate, este cel care prevede înfiinţarea unui Bănci Naţionale se Sânge. Știm cu toţii că într-adevăr există lipsuri în acest sens, că de multe ori pacienţii aşteaptă până să primească o pungă de sânge din spital. Tocmai de aceea, Banca Naţională de Sânge, plasmă şi celule stem va rezolva aceste probleme. Vor fi construite cel puţin zece centre regionale pentru transfuzii, care vor asigura cantitatea necesară de sânge dar şi accesul pacienţilor la transfuzii.
În plus, se vor reduce substanţial costurile cu îngrijirea medicală, iar starea de sănătate a populaţiei se va îmbunătăţi.
Mediul de afaceri va cunoaşte şi el schimbări în bine. De exemplu, în programul de guvernare este prevăzută modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Activitatea ANAF va fi eficientizată, vor fi introduse contractele de performanţă pentru ANAF şi va exista posibilitatea vânzării creanţelor la valoarea nominală. Odată cu modernizarea Agenţiei Naţionale de Adminstrare Fiscală va creşte şi gradul de satisfacţie a contribuabilului faţă de serviciile oferite de ANAF.
Programul de guvernare al partidului mai prevede şi proiecte în domeniul administraţiei. Spre exemplu, aceasta va fi simplificată. Cum anume? În toate instituţiile publice se va implementa corespondenţa electronică. Toate documentele în format electronic vor fi arhivate, avizele obligatorii ale unor instituţii sau ministere vor fi eliminate, iar pentru avizele care vor fi păstrate se va simplifica procesul de obţinere. În plus, comunicarea între instituţii se va realiza mult mai rapid.
Vom avea parte şi de un nou cod al finanţelor publice. Prin intermediul lui, autorităţile locale vor putea elabora şi aproba strategii privind dezvoltarea economică, socială şi de mediu, în concordanţă cu proiecţiile bugetare locale multianuale. Va exista un sistem de echilibrare bazat pe asigurarea sumei minime pe locuitor pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. În plus, obligaţiile debitorului vor putea fi stinse prin compensarea cu darea în plată a unor imobile. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019. Și sunt sigură că nu vor bulversa mediul de afaceri şi că nu veţi vedea păreri contra din piaţă la aceste măsuri.
Cred că toate proiectele de care v-am vorbit vor fi bine primite de cetăţenii acestei ţări. Și, odată implementate, vor duce la acel viitor mai bun de care vă spuneam la începutul acestei intervenţii.
Alina TEIŞ,
Deputat PSD de Mehedinţi
19 septembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti