Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Sprijinim fermierii, acordând subvenţii în avans”

Alina_Teis_deputatmh1Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Sprijinim fermierii, acordând subvenţii în avans

Agricultura este un domeniu de viitor în care merită să se facă investiţii, care merită să fie susţinut, finanţat, modernizat. Ne arată şi ultimele cifre furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, valoarea producţiei ramurii agricole s-a situat, anul trecut, la 78,494 miliarde de lei, cele mai mari valori înregistrându-se în regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia.

Sectorul agricol este aşdar un sector primordial, în care ne propunem în continuare să derulăm proiecte, dar mai ales să-i sprijinim pe agricultori. Iar una dintre măsurile luate în acest sens este cea a acordării în avans a subvenţiilor pentru fermieri, necesare pentru ca aceştia să-şi poată efectua lucrărilor agricole de toamnă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat controlul la data de 1 octombrie, astfel că instituţia poate să dea subvenţiile din data de 16 octombrie.

În primă fază, de aceste subvenţii vor beneficia 450 de mii de fermieri, urmând ca în cel mai scurt timp să-şi primească banii şi restul. În total, sunt 866 de mii de fermieri care vor beneficia de aceşti bani.

Guvernul va acorda 70% din plăţile directe şi 85% din banii ce provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. În acest mod, în următoarele două săptămâni, vor intra în agricultură, doar din această formă de sprijin, 200 de milioane de euro.

Dacă ne raportăm la anul 2017, cele mai mari subvenţii au fost primite pentru sere, solarii sau sfeclă roşie în sectorl vegetal, iar în zootehnie pentru vaci şi taurine.

Fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi în avans, începând de marţi, 16 octombrie, subvenţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de reglementările europene în vigoare la data efectuării plăţilor în avans. Începând cu data de 1 decembrie, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi prevăzute şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie ca plăţi în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Cuantumul per hectar al plăţilor directe care se acordă pentru anul de cerere 2018:

  • schema de plată unică pe suprafaţă – 102,6797 euro / ha
  • plata redistributivă (primul interval, 1-5 ha, inclusiv) – 5 euro / ha
  • plata redistributivă (al doilea interval, peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv) – 50,3626 euro / ha
  • plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită plata pentru înverzire – 58,2361 euro / ha
  • plata pentru tinerii fermieri – 25,8405 euro / ha

Ca deputat de Mehedinţi, îi mulţumesc domnului ministru Petre Daea şi reprezentanţilor de la APIA şi M. A.D.R. pentru munca depusă astfel încât plăţile să se facă în avans.

Faptul că Guvernul dă aceste subvenţii mai repede, nu arată decât interesul ridicat în sprijinirea acestui domeniu, în susţinerea fermierilor pentru ca aceştia   să-şi poată finaliza la timp activităţile agricole. Pentru ca agricultura românească să prindă rădăcini tot mai adânci, iar noi să nu mai importăm atât de multe produse, fiindcă ale noastre sunt mai sănătoase, mai gustoase şi mai muncite, faţă de cele de peste hotare.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina TEIŞ,

17 octombrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *