Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Salarii tăiate și fără vouchere de vacanță: un film pe care cu toții l-am mai văzut!”

Alina_Teis_depp_MhDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Salarii tăiate și  fără vouchere de vacanță: un film pe care cu toții l-am mai văzut!

„Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete!“ Măsura propusă de PNL nu va avea decât consecințe negative. Facilitățile fiscale de până acum au făcut și au menținut industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte țări care oferă programatorilor impozit pe venit 0. Vorbim de țări ca Ucraina, Polonia sau Belarus. La nivelul UE, deficitul de forță de muncă din IT este atât de mare, încât, o astfel de măsură va avea ca rezultat o reducere masivă a specialiștilor din țară. Și un impact negativ major asupra economiei.

Programatorii sunt cei mai bine plătiţi salariaţi din România, iar plata lor este pe măsura muncii depuse, pentru că vedem cu toții cât de importantă este activitatea acestora.

Domeniul IT produce aduce acum aproximativ 6% din PIB. Cifra de afaceri a industriei estimată pentru 2019 este de peste 5 miliarde Euro. De altfel, din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 mld Euro – la 5 mld Euro). Contribuția în PIB a industriei a evoluat și ea de la 0.5% în 2003 la aproape 6% astăzi.

În România sunt acum 100.000 de specialiști în IT. Nevoia anuală de specialiști este de 14.000 de oameni pe an, dublă față de numărul absolvenților din domeniu. În prezent, un angajat din acest domeniu câștigă un salariu mediu net de aproape 7.500 de lei net pe lună.

Partidul Național Liberal se pare că le-a pus gând rău acestor angajați. Preşedintele PNL a declarat că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a declarat președintele PNL.

Dacă se aplică această măsură, un IT-ist care are în prezent un salariu mediu net de 8.000 de lei va rămâne cu doar 7.200 de lei după reintroducerea impozitului pe venit pentru salariaţii din IT. Un IT-ist cu un salariu mediu brut de 12.308 lei plăteşte CAS în cuantum de 3.077 lei, CASS în cuantum de 1.231 lei şi rămâne cu un net de 8.000 de lei. Dacă se reintroducerea impozitul pe venit, acesta va plăti şi un impozit pe venit în cuantum de 800 de lei şi va rămâne cu un net de 7.200 de lei.

În prezent, peste 30.000 de programatori sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit. Însă ar putea rămâne fără această facilitate, ceea ce ar însemna o scădere de 10% a salariilor nete în rândul lor.

Fac apel la oamenii politici care au venit cu o astfel de propunere să analizeze cu atenție dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate. Și să nu vină cu modificări introduse fără studii de impact.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

5 iunie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *