Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Promovarea coeziunii ca valoare comună europeană – principalul obiectiv al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene ”

Dep_Alina_Teis_dec_pol_3_aprilieDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Promovarea coeziunii ca valoare comună europeană – principalul obiectiv al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene, iar odată cu aceasta, a primit mai multe drepturi, dar şi obligaţii, toate derivând din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană.

În 2009 au avut loc primele alegeri pentru Parlamentul European la care România a participat în calitate de stat membru. Alegeri au urmat şi în anul 2014 şi tot atunci a fost şi finalul perioadei de tranziţie în ceea ce priveşte restricţiile de acces pe piaţa muncii din U.E. pentru lucrătorii din România.

Anul 2019 este unul şi mai important pentru relaţia dintre România şi Uniunea Europeană. Este perioada în care consolidăm şi mai mult legătura dintre noi şi statele uniunii, România a preluat, pentru prima dată, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Preşedinţia înseamnă, în primul rând, datoria de a promova interesul european prin asigurarea unui cadru corect de negociere. Înseamnă planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului şi al grupurilor sale de pregătire, dar şi reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale U.E.

Priorităţile preşedinţiei ţării noastre se înscriu în sfera următorului motto: coeziunea, o valoare europeană comună. Un astfel de mesaj ne duce cu gândul nu doar la banii din politica de coeziune, ci şi la viitorul nostru comun. Mai ales că acest concept, de coeziune, se referă la dorinţa membrilor unui grup de a fi împreună.

Coeziunea este văzută ca un principiu care să ghideze paşii atât în mai multe domenii: politic, economic şi social. Familia europeană nu se poate consolida dacă nu facem din coeziune o valoare comună. Fără coeziune, negocieri importante, precum cele pentru Brexit sau summit-ul extraordinar al şefilor de stat şi de guverne de la Sibiu, din 9 Mai 2019 nu ar putea aduce veşti bune pentru toţi europenii.

Coeziunea este una din cele mai importante şi mai complexe politici ale Uniunii Europene. O politică prin care se vrea reducerea decalajelor economice, sociale şi teritoriale între diversele regiuni şi state membre ale Uniunii Europene. Prin coeziune se obţine prosperitate la nivelul întregii uniuni, asta pentru că se abordează dezechilibrele regionale, se acţionează rapid în faţa crizei şi se fac investiţii în sectoare cheie.

Am început preşedinţia Consiliului Uniunii Europene spunând că, pe durata ei, vom face din coeziune o valoare europeană comună. Şi consider că aşa s-a întâmplat. Toate acţiunile pe care le-am derulat au fost pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană.

Am acţionat pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru ca toţi cetăţenii să aibă acces egal la beneficii. Şi pentru a înlătura factorii care generează separări sau ierarhizări între statele membre. Şi vom continua să facem acest lucru în lunile de preşedinţie rămase, dar şi în tot timpul în care România va face parte din Uniunea Europeană.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

3 aprilie 2019, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *