Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Prin tot ce facem, sperăm ca România să nu mai fie o ţară de mâna a doua”

Alina_Teis_dep_MHH_CDDistinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Prin tot ce facem, sperăm ca România să nu mai fie o ţară de mâna a doua

Îndrăzneşte să crezi în România! E sloganul pe care noi, cei din Partidul Social Democrat, l-am tot menţionat în discursurile noastre. Însă este un slogan care are consistenţă şi pe care nu l-am ales întâmplător. O expresie pe care nu o folosim doar aşa, că sună bine, ci pentru că s-a identificat cu munca noastră, pentru că, prin tot ceea ce facem, le dăm românilor motive să creadă în ţara lor.

Ori de câte ori social democraţii au fost la guvernare, au făcut performanţă. La fel s-a întâmplat şi acum. Am obţinut, în anul 2016, cea mai mare încredere pe care românii au acordat-o unui partid politic de la revoluţie încoace. Deşi am avut parte de multe atacuri venite din partea adversarilor noştri politici, am ştiut cum să le gestionăm. Am fost atacaţi, ameninţaţi, anchetaţi, dar am ştiut să promovăm întotdeauna un mesaj care îndemna la pace şi unitate, nu la dezbinare. Şi am reuşit să respectăm de programul de guvernare şi să-l îndeplinim până acum în proporţie de peste 50%. Evident, pe măsură ce va trece timpul, îl vom duce la capăt în totalitate. Planul nostru de guvernare este un proiect uriaş, care a început să ridice nivelul de civilizaţie din fiecare localitate, şi se simte. Guvernul P.S.D. a reuşit creşterea salariilor în educaţie şi sănătate, creşterea pensiilor, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

În continuare suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor politice. Atât interne, cât şi externe. Şi să le demonstrăm românilor că se poate. Că putem face din ţara noastră una mai bună şi mai prosperă, una în care să-şi dorească să rămână atât ei, cât şi copiii şi nepoţii lor.

Avem în continuare mult de muncă. Dar ştiu că împreună putem găsi cele mai bune soluţii, soluţii pentru problemele din toate domeniile. Câteva dintre ele au fost deja prezentate la Consiliul Naţional al Partidului. Şi aş vrea să menţionez câteva dintre iniţiativele luate de preşedintele Liviu Dragnea, dar şi de doamna premier, Viorica Dăncilă. Idei pe care, de altfel, le considerăm benefice.

De anul viitor, punctul de pensie va creşte la 1265 de lei. Şi pensia minimă de la 640 la 704 lei. De altfel, veniturile bugetare au crescut până acum cu 60 de miliarde de lei. De asemenea, toţi funcţionarii vor primi anual două salarii minime pentru cheltuielile de hrană, iar cadrele didactice o majorare a sporurilor cu 10%.

Legat de partea de infrastructură, s-a realizat faptul că autostrăzile aflate în masterplan nu pot fi construite după actuala procedură. Investiţiile în autostrăzi trebuie să fie declarate de interes strategic pentru securitatea naţională, pentru că realizarea de autostrăzi durează mult cu actualul sistem. Iar cel mai important lucru în momentul de faţă este ca românii să înceapă să circule pe autostrăzi şi întreaga ţară să se poată dezvolta.

Cu privire la problemele care au apărut în sistemul economic, la faptul că sunt multe companii care nu-şi declară profitul, avem în vedere o altă măsură. Ne dorim ca toate companiile care lucrează în România să plătească taxele aici în România. Iar o soluţie ar fi un impozit pus pe cifra de afaceri şi nu pe profit. Pentru că este nevoie ca guvernul să le ceară băncilor şi multinaţionalelor din România ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici, nu în parardisuri fiscale.

De asemenea, Guvernul trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Sistemul bancar din România a ajuns să nu mai sprijine economia. Avem cele mai mari diferenţe între credite, între dobânzile la credite şi cele de la depozite. Diferenţă de 7% în România, în condiţiile în care Uniunea Europeană această diferenţa este de 2,1%. Aşa că în curând se vor lua şi măsuri pentru a remedia asta, pentru ca românii să nu plătească mai mult decât e necesar. Iar acest lucru nu e valabil doar în relaţia cu băncile, ci şi atunci când vine vorba de facturile la gaze, energie electrică sau telefonie mobilă.

Legat de alimentaţia poporului român, vreau să salut ideea domnului Dragnea de a introduce un program de protecţie a copiilor români şi de protecţie a cetăţenilor români, să nu mai consume alimente otrăvite. Pentru că, într-adevăr, în România intră alimente pline de substanţe nocive, care au o calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine.

Vreau să le spun românilor să îndrăznească să creadă în continuare în România. Şi vreau să îi asigur că şi noi facem la fel, şi că, în ciuda criticilor primite, în fiecare zi încercăm să facem din ţara aceasta una mai bună.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

19 decembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *