Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
La mulţi ani, România mea dragă, din inima şi gândurile mele!
Marcăm astăzi împreună, unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa acestei ţări. Momentul în care năzuinţa de sute de ani a acelora de aceeaşi limbă, aceleaşi obiceiuri şi aceeaşi credinţă s-a împlinit prin unirea într-un singur hotar.
Se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire din 1918. Atunci, ceea ce părea un vis pentru mulţi dintre români, devenea realitate. Iar realitatea a persistat şi iată-ne, în anul 2018, că sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Ne bucurăm de faptul că am reuşit să rămânem împreună pentru atât de mulţi ani.
Unitatea statală a românilor a fost hotărâtă, pentru totdeauna, de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Momentul acela a constituit apogeul unităţii românilor şi rămâne pentru noi toţi un reper. Aş vrea să citesc cuvintele Primului Ministru al României de atunci, marele om politic Ion I.C. Brătianu:
,,Vă aşteptăm de o mie de ani şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Sunt în viaţa unui neam clipe de fericire atât de mari, încât ele rascumpără veacuri întregi de suferinţă. Bucuria noastră nu este bucuria unei singure generaţii. Ea este sfânta tresarire a întregului popor român, care de sute şi sute de ani a îndurat suferinţele cele mai crude, fără să-şi piardă credinţa neclintită în sosirea acelei zile care ne uneşte astazi şi care trebuia să vie, care nu se putea să nu vie.’’
Nicăieri în Europa, acum 100 de ani în urmă, principiul naţionalităţilor care trebuia să călăuzească reaşezarea Europei după marele război nu-şi găsea o mai mare aplicare decât în Unirea Transilvaniei cu România. Sărbătorim azi 100 de ani de când a prins contur dorinţa de a vedea adunaţi toţi românii în graniţele aceluiaşi stat liber, independent printre naţiunile lumii
Sărbătorim naşterea unei naţiuni, România! Este o zi sfântă, o zi care, prin voia lui Dumnezeu, vine imediat după sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor! Este o zi care a încununat în mod fericit lupta poporului român pentru independenţă.
“Dacă m-aş fi născut în altă ţară, România ar fi fost ţara în care aş fi vrut să emigrez“, spunea regretatul nostru poet, Adrian Păunescu. Pentru că, odată ce te-ai născut aici, cu greu mai vrei să pleci, iar dacă pleci, îţi doreşti mereu să te reîntorci aici, în patria natală.
Dragostea de ţară nu se declară doar în timpul manifestaţiilor publice, iubirea de patrie trebuie să se manifeste prin fapte, ci tot timpul cât existăm. Respectul pentru marile valori nu se face public doar cu ocazia zilei naţionale, acest respect trebuie să fie perpetuu. Dreptul de a fi toţi românii într-un singur stat nu vine odată cu războaiele sau tratatele.
Ziua de 1 Decembrie este ziua în care toţi românii îşi onorează ţara şi cinstesc cu profundă recunoştinţă generaţiile, care au luptat pentru libertatea şi unitatea neamului romanesc. Actul istoric desăvârşit la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, ne obligă şi în prezent, după 100 de ani, să privim cu mare responsabilitate moştenirea politică şi ideologiocă pe care o avem de la întemeietorii României Mari. Statul român, creat la 1 Decembrie 1918, a parcurs etape istorice care i-au marcat destinul dar care, prin sacrificiul multor români şi voinţa întregului popor, a devenit o ţară democratică, parte integrată, cu drepturi depline, a Uniunii Europene.
De aceea, Ziua Naţională trebuie să ne insufle curajul civic manifestat de înaintaşii noştri, să ne fie mereu imbold spre solidaritate naţională. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca eforturile şi sacrificiile românilor de-a lungul istoriei, să fie spre binele nostru comun. Tricolorul, ca simbol al Statului Român, să ne reamintească tuturor românilor, din generaţie în generaţie şi din toate categoriile sociale, că suntem cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti.
E ziua noastră, a românilor!
E zi de sărbătoare!
La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla!
La mulţi ani, România!
Vă mulţumesc!
Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş
28 noiembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti