Deputata Alina Teiş, declaraţie politică: „Catedrala Mântuirii Neamului, construcţia care îi va cinsti pe eroii români din toate timpurile”

Alina_Teis7Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Catedrala Mântuirii Neamului, construcţia care îi va cinsti pe eroii români din toate timpurile

Cu ocazia Centenarului, luna noiembrie a acestui an aduce cu ea unul din cele mai frumoase cadouri pe care putea să-l primească poporul român. Un cadou care va rămâne în viaţă sute de ani de acum înainte şi care va povesti istoria României.

Pe 25 noiembrie, are loc un eveniment de o importanţă deosebită. Este o zi care va rămâne întipărită în memoria colectivă şi pe care au aşteptat-o cu nerăbdare mulţi români. În această zi are loc sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, o construcţie grandioasă, ridicată în memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru ţară. O construcţie care arată că şi România e capabilă să aibă pe teritoriul ei clădiri care să capete o impotanţă internaţională şi care să devină un punct de atracţie.

În toată perioada în care catedrala se înălţa, multe persoane se întrebau de ce avem nevoie de o astfel de catedrală. Avem nevoie în primul rând pentru că în toate celelalte ţări ortodoxe există o catedrală. Aşa că România nu trebuia să se complacă în situaţia în care, deşi este o ţară cu puternice valori ortodoxe, să nu aibă o astfel de construcţie, care să aducă cinste tuturor eroilor români, oamenii cărora le datorăm existenţa. Fie că sunt eroi din Primul Război Mondial, din al Doilea Război Mondial sau oameni care şi-au pierdut viaţa în temniţele comunismului. Fiecare dintre ei merită apreciere.

Catedrala Mântuirii Neamului este o clădire la care s-a muncit enorm. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în februarie 2011. Şi de atunci mii de oameni au lucrat zi şi noapte pentru ca noi să avem în Bucureşti impresionantul lăcaş. 105 milioane de euro au costat lucrările de până acum. Catedrala va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime. Şi se va desfăşura pe o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi. Biserica va avea două hramuri: „Înălţarea Domnului” (Ziua Eroilor) şi „Sfântul Apostol Andrei”.

Ziua de 25 noiembrie este, aşadar, un motiv de bucurie, pentru toţi creştinii, pentru toţi românii. Şi cred că această Catedrală a Mântuirii Neamului este proiectul care punctează în modul cel mai frumos Marea Unire de la 1918.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD de Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

21 noiembrie 2018, Camera Deputaţilor, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *