Deputata PSD de Mehedinți, Alina Teiș, membră în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport și în Comisia pentru egalitate de șanse între bărbați și femei din Camera Deputaților, a prezentat miercuri, 10 aprilie 2019, un comunicat de presă în care arată efectele referendumului pe tema justiției.
“Un refrendum controversat care atrage atenția nu doar pe plan național, ci și internațional.
Un referendum care va avea următoarele teme: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Partidul Social Democrat este de acord cu aceste teme și cu acest referendum, mai ales că, până acum, partidul nu a fost niciodată împotriva luptei anticorupție sau împotriva instituțiilor. PSD a sprijinit instituțiile, atât legislativ, cât și bugetar.
Problema la acest referendum nu e tema, ci interesul din spatele lui. Vorbim de interesul unei persoane care are, în acest moment, frâiele țării. Și care vrea să profite de alegerile europarlamentare pentru a participa la campanie alături de Partidul Național Liberal. Motivul pentru care se insistă asupra acestui referendum și asupra temei justiției din România este acela că se dorește mutarea atenției de la alte probleme importante, cum ar fi economia, veniturile românilor, deținerea președinției Consiliului European, educația, sanătatea sau modul în care trebuie apărată România în Parlamentul European.
Deși se tot spune că Partidul Social Democrat insistă asupra temei justiției, e clar că, în realitate, altul e cel care vrea ca acest subiect să țină captată atenția opiniei publice. Și anume, președintele României este cel care își dorește să intre în memoria electoratului ca cel care a schimbat ceva în justiție. Și, în acest fel, să obțină un vot favorabil lui și partidului său. Lucru care nu reprezintă decât o tentativă grosolană de a manipula electoratul, de a-l face să creadă că votează pentru a avea o țară mai democratică, în timp ce, de fapt, nu voteaza decât pentru ca un partid să fie la putere.
Cu privire la tema justiției, tot abordată în ultimul timp, țin să precizez că președintele nu este în măsură să avertizeze nici Guvernul, nici Parlamentul. De altfel, emiterea ordonanțelor de urgență reprezintă singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale președintelui Iohannis. În mai bine de 4 ani de mandat, președintele Iohannis a blocat legile emise de Parlament prin 56 de sesizări la Curtea Constituțională, și a folosit în mod abuziv această prerogativă pe care i-o conferă Constituția, în timp ce, Traian Băsescu, a sesizat această instanță în doar 31 de cazuri în zece ani de mandat.
Consider că președintele României trebuie, mai întâi, să respecte Constituția României și să nu mai folosească justiția pentru a suplini lipsa realizărilor lui. Lucru pe care încearcă să-l facă acum, cu acest referendum. PSD nu are nimic împotriva acestui referendum. Numai că nu își dorește ca rezultatele lui să fie asumate de cineva anume, iar prezența oamenilor la vot să vină, mai apoi, în ajutorul promovării unui partid.
Partidul Social Democrat va continua să vorbească despre lucrurile strict esențiale pentru cetățeni: despre creșterea de venituri, majorarea salariilor angajaților, investițiile din sănătate, educație și alte domenii prioritare. Dar și aducerea de fonduri europene în România și apărarea intereselor românilor în afara granițelor țării.
Îmi doresc ca procesul de vot pentru europarlamentare să nu fie tulburat. Iar, dacă acest refrendum va avea loc, îmi doresc ca românii să iasă la vot, dar să fie extrem de bine informați cu privire la lucrurile pentru care votează. Pentru ca nimeni să nu poată profita de prezența lor la urne”, se arată în comunicatul de presă prezentat de deputata Alina Teiș.